Artiest

Crown Heights Affair

  1. Artiestenchevron right
  2. Crown Heights Affair
Crown Heights Affair is een Amerikaanse discoformatie, die in de jaren '70 en '80 enkele dacehits scoorden. De band wordt in het begin van de jaren '70 opgericht en vernoemt zich naar een wijk in Brooklyn, New York, waar vrijwel alle leden vandaan komen.

Phillip Thomas, William Anderson, Howard Young, Bert Reid, James Baynard, Raymond Reid, Arnold 'Muki' Wilson, Julius Dilligard Jr. en Raymond Rock vormen de basis waarop het succes van de band later voort zal borduren. In 1974 blijft het nog bij bescheiden hits, maar krijgen de heren wel een platencontract bij RCA Records.

De-Lite Records

Een jaar later stapt Crown Heights Affair over naar label De-Lite Records en vinden er wat personele verschuivingen plaats. De broers Bert en Raymond Reid vervangen Gibbs and Dilligard, terwijl Johnson en Baynard plaats maken voor Howie Young en Tyrone Demmons. Het is in deze bezetting dat CHA haar grootste hits in de Amerikaanse hitlijsten scoort met: 'Dreaming A Dream', 'Every Beat Of My Heart', 'Foxy Lady' en 'Dancin'.

You Gave Me Love

In 1980 lukt het Crown Heights Affair om ook een single uit te brengen die ook aan de andere kant van de plas aan weet te slaan. 'You Gave Me Love' bereikt zelfs een notering in de top 10 in Engeland. Hoewel er daarna nog vele singles zullen volgen, weet geen enkel het succes van 'You Gave Me Love' te evenaren en de bandleden gaan zich steeds vaker op het produceren van muziek voor andere artiesten storten.

Reünie

In 2013 komt de band weer bijeen voor een reünie en bijbehorende tour. Ze doen dit echter zonder Bert Reid, die in 2004 op 48-jarige leeftijd aan longkanker komt te overlijden. Ook Raymond Reid maakt die tour niet meer mee en overlijd in 2013.

Nummers van Crown Heights Affair