Artiest

Rag’n’Bone Man

  1. Artiestenchevron right
  2. Rag’n’Bone Man

Rag’n’Bone Man is een Britse zanger en liedjesschrijver. Hij breekt in 2016 door met de hitsingle Human. Het gelijknamige album bereikt in februari 2017 de eerste plek. In 2019 scoort de zanger een top 10-hit met de dancetrack Giant, een samenwerking met Calvin Harris.

Biografie

Rory Graham wordt op 29 januari 1985 geboren in Buckfield, nabij Brighton, in Engeland. Als jochie wordt Graham blootgesteld aan de bluesmuziek van Muddy Waters. Wanneer hij als puber hiphop ontdekt, begint hij als vijftienjarige met rappen in een lokale drum-’n’-bassformatie. Zijn vader moedigt hem aan ook te gaan zingen. Wanneer Graham met zijn vader naar een herhaling van de comedyserie Steptoe And Son uit de jaren zeventig aan het kijken is, vindt hij zijn artiestennaam: Bag’n’Bone Man (vrij vertaald: voddenman of lorrenboer). In Brighton sluit hij zich aan bij het hiphopcollectief Rum Committee, dat in 2012 het album Boozetown uitbrengt. Wanneer het succes uitblijft, gaat hij solo.

Human

Onder de naam Rag’n’Bone Man verschijnt in 2012 de EP Bluestown, waarop hij acht zelfgeschreven nummers laat horen. Na nog twee singles te hebben uitgebracht, wordt hij in 2015 gecontracteerd door Best Laid Plan Records, het platenlabel van Bastille-zanger Dan Smith. Het nummer Human wordt in de zomer van 2016 uitgebracht, wanneer Rag’n’Bone ook te zien is op North Sea Jazz en Lowlands. De single wordt dan mondjesmaat gedraaid op de radio en het duurt maanden voordat het echt een hit wordt. Pas in februari 2017 is het gelijknamige debuutalbum verkrijgbaar, maar die komt wel op nummer 1 binnen. Graham heeft in 2019 een top 10-hit te pakken als gastzanger op Giant van dj Calvin Harris. Het tweede album Life By Misadventure verschijnt in mei 2021.

Nummers van Rag’n’Bone Man