Artiest

Piet Noordijk

  1. Artiestenchevron right
  2. Piet Noordijk
Begin jaren '50 raakte Noordijk (1932), vooral door zijn idool Charlie Parker, verslingerd aan de saxofoon en begint fanatiek les te nemen. Jazz-historicus en NOS programmamaker Michiel de Ruyter zou hem later de beste alt-saxofonist van Nederland noemen. Hij kreeg een lange en vruchtbare carrière. Hij overlijdt in oktober 2011 op 79 jarige leeftijd in zijn woonplaats Hellevoetsluis.

Nachtclub

Het begin als sappelend nachtclubmuzikant in de jaren vijftig, zijn radiodagen met Eddy Christiani, Frans Poptie en Thom Kelling. De doorbraak als moderne-jazzsolist met Jazz Behind The Dikes en levenslange zielsverwantschap met pianist Rob Madna. De dynamische dagen van het Misha Mengelberg/Piet Noordijk-kwartet en Boy’s Big Band en  zijn vaste aanstelling als lead-altist van het Metropole Orkest. En zijn terugkeer tot de onversneden jazz na zijn vut in 1992, met projecten als Piet Plays Bird en Piet Plays Sinatra

Wessel Ilcenprijs

 Nadat hij steeds vaker werd gevraagd om voor de radio op te treden, koos hij tenslotte voor de radiostudio. In de jaren '60 speelde Noordijk in het legendarische Misha Mengelberg/Piet Noordijk Kwartet. In 1965 kreeg hij de Wessel Ilckenprijs. Een hoogtepunt vindt hij nog steeds zijn optreden met dit kwartet op het Newport Jazz Festival in de USA. In de jaren '70 werkte Piet Noordijk in allerlei formaties. In '78 werd hij eerste altist bij het Metropole Orkest.

Bird Award

Tijdens het North Sea Jazz Festival 1987 kreeg Piet Noordijk de prestigieuze Bird Award. Het juryrapport noemde hem 'een altsaxofonist en klarinettist zonder weerga in de Nederlandse jazz van na de Tweede Wereldoorlog'. Tegenwoordig is hij vooral actief met zijn kwartet dat zich toelegt op de uitvoering van 'standards'. Op zondag 9 oktober 2011 maakt de partner van Piet Noordijk bekend dat de bekende saxofonist een dag eerder op 79 jarige leeftijd in zijn woonplaats Hellevoetsluis is overleden.

Nummers van Piet Noordijk