Artiest

Led Zeppelin

  1. Artiestenchevron right
  2. Led Zeppelin

Led Zeppelin is een Britse hardrockband met zanger Robert Plant en gitarist Jimmy Page in de gelederen. De groep breekt in 1969 door met zijn titelloze debuutalbum en scoort in Nederland top 10-hits met Whole Lotta Love en Immigrant Song. In 1980 gaat de band uit elkaar.

Biografie

Led Zeppelin herrijst in 1968 uit de as van de rockband The Yardbirds. Gitarist Jimmy Page is in 1967 bij het laatste Yardbirds-album Little Games betrokken, nadat Eric Clapton de groep heeft verlaten om een solocarrière te starten. Gitarist Jeff Beck, zanger Keith Relf en Jim McCarty verlaten de band terwijl er nog een tournee gepland staat, waardoor resterende leden Jimmy Page en bassist Chris Dreja halsoverkop een nieuwe line-up moeten formeren. Hij vindt zanger Robert Plant, bassist John Paul Jones en drummer John Bonham bereid om de de contractuele verplichtingen na te komen, zij het onder de naam The New Yardbirds. Onder deze bandnaam neemt de nieuwe line-up een album op, maar vlak voordat de plaat voltooid is, licht Dreja Page in dat hij niet de rechten van de bandnaam The Yardbirds bezit en die dus niet mag gebruiken voor zijn nieuwe formatie.

Whole Lotta Love

De groep van Jimmy Page wordt in oktober 1968 omgedoopt naar Led Zeppelin, naar een grappig bedoelde opmerking van Who-drummer Keith Moon over de, volgens hem, weinig belovende toekomst van de nieuwe band. Moon blijkt ongelijk te krijgen, al blijft de naam behouden. In maart 1969 levert Led Zeppelin met zijn titelloze debuutalbum alsnog zijn visitekaartje af. De plaat verkoopt goed en de single Good Times Bad Times is de eerste hit voor Led Zeppelin in Nederland. In het najaar brengen de rockers al hun tweede elpee uit, Led Zeppelin II. De single Whole Lotta Love, met diens kenmerkende gitaarriff, wordt een top 5-hit en het album zelf brengt begin 1970 maar liefst zeven weken door op de eerste plek van de verkooplijst. Led Zeppelin III brengt de top 10-hit Immigrant Song voort.

Stairway To Heaven

Met de elpee Led Zeppelin IV heeft het Britse viertal eind 1971 zijn derde top 10-notering op rij te pakken. Enkel het nummer Black Dog wordt een hit, vroeg in het daaropvolgende kalenderjaar. Het bekendste nummer van die plaat, Stairway To Heaven, verschijnt nergens ter wereld op single, met uitzondering van de Filippijnen. Wel verschijnen er her en der promotionele persingen van het nummer, die naar radiostations worden gestuurd. De enige uitvoering van Stairway To Heaven die in Nederland de hitlijsten bereikt is de cover van Far Corporation uit 1985. Far Corporation is een door producer Frank Farian samengestelde studiogroep, met daarin leden van Boney M., Barclay James Harvest en Toto. Stairway To Heaven staat sinds 1999 steevast in de top 5 van de Top 2000.

Legendarische concerten

Na 1972 komt Led Zeppelin met geen enkele single meer in de hitparades. De albums Houses Of The Holy (1973) en Physical Graffiti (1975) geraken echter wel nog in de top 10 van de elpeelijst. De concerten van Led Zeppelin krijgen in die periode een legendarische status vanwege hun speelduur en intensiteit. Nederlandse fans zien de groep schitteren in de Rotterdamse Ahoy, in januari 1975. Niet lang daarna raakt Robert Plant zwaargewond bij een auto-ongeluk in Griekenland. Fans zijn bang dat Led Zeppelin nooit meer op zal treden, aangezien de zanger langzaam herstelt. In 1976 keert de band glorieus terug met het album Presence, dat de top 5 bereikt. De podiumkunsten van de Britten worden in 1976 op het witte doek vertoond in de concertfilm The Song Remains The Same, vergezeld door een dubbele live-elpee.

Eenmalig reünieconcert

Plants zesjarige zoon Karac overlijdt plotseling in 1977. Dit heeft enorme impact op het verdere verloop van de band. Pas na drie jaar brengt Zeppelin weer een elpee uit, getiteld In Through The Out Door. De verkoopresultaten van de plaat zijn zeker niet slecht, maar wel aanzienlijk lager dan de eerste zeven studioalbums. In juni treedt de band op in Nederland, wederom in Ahoy. Drummer John Bonham overlijdt op 25 september 1980 na een avond overmatig drankgebruik. Hij is dan 32. Dit betekent kort daarna het einde van Led Zeppelin. De overige bandleden gaan elk hun eigen weg, al verschijnen er wel nog de nodige live-albums, verzamel-cd’s en heruitgaven van oude platen. Page en Plant maken in de jaren negentig twee gezamenlijke albums. Op 10 december 2007 vindt er in Londen een eenmalig reünieconcert van Led Zeppelin plaats. De concertregistratie verschijnt in 2012 op cd en dvd onder de titel Celebration Day.