Artiest

Elvis Presley

  1. Artiestenchevron right
  2. Elvis Presley
“Zonder Elvis hadden The Beatles nooit bestaan.” Dat zei John Lennon ooit over zijn grote voorbeeld Elvis Presley, de onbetwiste King Of Rock & Roll of simpelweg The King. Op 8 januari 2012 zou Elvis zijn 77ste verjaardag hebben gevierd. Op die dag brengen miljoenen fans een eerbetoon aan de man die met zijn liedjes de wereld wist te veranderen en hen raakte tot in het diepst van hun hart.

EElvis Aaron Presley wordt op 8 januari 1935 geboren in Tupelo, Mississippi. Tijdens de bevalling komt zijn tweelingbroer Jesse Garon levenloos ter wereld. Elvis groeit op als een verlegen jongetje, dat op school regelmatig wordt gepest. Op tienjarige leeftijd neemt Elvis deel aan een zangwedstrijd. Verkleed als cowboy eindigt hij met het kinderliedje Old Shep op een vijfde plaats. Zijn moeder is reuze trots op hem.

Vrachtwagenchauffeur

In 1946 krijgt Elvis voor z’n verjaardag een gitaar. Zijn oom Vester leert hem gitaarspelen. Samen met zijn gitaar vormt Elvis een onafscheidelijk duo. In november 1948 verhuist het gezin Presley naar Memphis. Wanneer zijn muziekleraar hem zegt dat hij niet kan zingen, neemt Elvis een dag later zijn gitaar mee naar school om het tegendeel te bewijzen. Ten overstaan van zijn hele klas zingt en speelt de anders zo verlegen Elvis een geweldige versie van het liedje ´Keep Them Cold Icy Fingers Off Me´. Na afronding van z’n High School vindt Elvis een baantje als vrachtwagenchauffeur.

Sun Records

Van zijn zuurverdiende geld neemt hij in 1953 als cadeautje voor zijn moeders verjaardag een eigen plaatje op. Dat gebeurt in de studio van Sun Records. Het plaatje kost Elvis precies vier dollar. Maar studio-eigenaar Sam Phillips is dermate onder de indruk van Elvis’ stem en verschijning, dat hij hem een platencontract aanbiedt. Samen met de gitaristen Scotty Moore en Bill Black neemt Elvis een rauwe ‘Western’ versie op van de zwarte bluesklassieker ´That’s All Right (Mama)´. Het is 5 juli 1954, een dag waarop zonder dat hij het beseft muziekgeschiedenis wordt geschreven. De carrière van ’s werelds grootste rock’n’roll artiest is namelijk begonnen.

Wereldster

De single ´That’s All Right´ wordt een plaatselijke ‘rockabilly’ hit. De populariteit van Elvis stijgt razendsnel, iets dat ook ‘colonel’ Tom Parker opvalt. Deze als Andries van Kuijk in Breda geboren Nederlander wordt Elvis’ nieuwe manager. Parker bezorgt Elvis een contract bij een grote platenmaatschappij, RCA Records, waar de jonge ster tegen een gage van 35.000 dollar én een rose Cadillac de single ´Heartbreak Hotel´ opneemt. Eenmaal uitgebracht op single wordt ´Heartbreak Hotel´ in 1956 overal ter wereld een gigantische hit. Het is de eerste uit een schijnbaar onuitputtelijke reeks van hits, waaronder onvergetelijke successen als ´Don’t Be Cruel´, ´Hound Dog´, ´Wooden Heart´, Love Me Tender, ´Jailhouse Rock´, ´One Night´, ´It’s Now Or Never´, ´Return To Sender´, Crying In The Chapel´ en In The Ghetto. Ze maken van Elvis Presley een absolute wereldster.

Graceland

In de jaren zestig speelt Elvis hoofdrollen in tientallen films, geeft fantastische shows en dient met zijn opwindende en heupwiegende combinatie van gospel, country, blues en rock’n’roll als voorbeeld voor Cliff Richard, Bob Dylan en The Beatles. Van Elvis worden wereldwijd honderden miljoenen platen verkocht; zijn populariteit grenst bijna aan het goddelijke. Heel de wereld is dan ook hevig geschokt en intens verdrietig wanneer Elvis op 16 augustus 1977 overlijdt aan een combinatie van vetzucht en overmatig medicatie- en drugsgebruik. Elvis wordt op het Forest Hill-kerkhof van Memphis begraven naast zijn moeder. Wanneer onverlaten proberen zijn lichaam te stelen, wordt Elvis herbegraven op zijn landgoed Graceland. Ook het graf van zijn moeder verhuist mee.

Rusten in vrede

Sindsdien geldt Graceland als een bedevaartsoord voor de miljoenen fans die nog altijd treuren om het verlies van hun ‘koning’. Van alle platen die na Elvis’ overlijden worden uitgebracht, is de remix die de Nederlandse DJ Junkie XL maakt van het liedje ´A Little Less Conversation´ wel de meest opvallende. Het nummer brengt Elvis in de zomer van 2002 terug op de eerste plaats van de hitlijsten. Vijfentwintig jaar na zijn dood is hij opnieuw The King. “Wanneer ik mij moe en te neer geslagen voel, zet ik altijd een plaatje van Elvis op. Daarna voel ik mij weer helemaal geweldig!” aldus Paul McCartney. De Britse zanger Elton John zegt over Elvis: “Hij zorgde er voor dat mijn gevoel voor muziek compleet veranderde. Elvis bezat alle eigenschappen die een wereldster nodig heeft: talent, charisma, originaliteit en een goede kop.”

Nummers van Elvis Presley