Artiest

Joep Pelt

  1. Artiestenchevron right
  2. Joep Pelt
Als sinds zijn vijftiende jaar speelt Joep Pelt (1979) liedjes uit de 'Songster' traditie van het begin van de vorige eeuw. Songsters waren muzikanten die speelden in de verschillende muziekstijlen van hun tijd, zoals deltablues, folk, ragtime, country en 'murder ballads'.

Als sinds zijn vijftiende jaar speelt Joep Pelt (1979) liedjes uit de 'Songster' traditie van het begin van de vorige eeuw. Songsters waren muzikanten die speelden in de verschillende muziekstijlen van hun tijd, zoals deltablues, folk, ragtime, country en 'murder ballads'. De uitgebreide platencollectie van zijn vader, tezamen met een grote fascinatie voor Deltablues, bracht Joep tot het schrijven van liedjes in zijn eigen stijl.

Mississippi

Eind jaren '90 trok Joep meermalen door Mississippi, om er te spelen met mensen als R.L.Burnside, Willie Foster, T-Model Ford, Eugine Powell, Bud Spires, Elmo Williams, Hezekiah Early, Cedell Davis, Super Chikan Johnson, Sam Carr en Frank Frost. Met de laatste twee, ook wel de Jelly Roll Kings genoemd, speelde Joep op het Sunflower Blues and Gospelfestival in Clarksdale. Foto's van de reis door de zuidelijke staten kan je vinden onder het kopje 'Mississippi'. Teruggekomen in Nederland lanceerde Joep in 2000 zijn debuut cd "Blues from the Gaasperdelta" op het North Sea Jazz Festival. Het jaar erna zou hij er terugkeren voor een tribuut aan een van zijn grootste voorbeelden uit de blues: Robert Johnson.

Duivel in de blues

Na in 2002 aan de Uva te zijn afgestudeerd met een scriptie over de duivel in de blues, werkte Joep in 2004 mee aan de tentoonstelling "Het Kwaad" in het Tropenmuseum te Amsterdam. Hiervoor maakte hij een film over de duivel in de blues, en gaf hij op de publieksdag een muzikale lezing over dit thema. De band Pelt speelde op de opening van deze zeer succesvolle tentoonstelling.

Mali

Op zoek naar nieuwe input vertrekt Joep Pelt in 2004 en het najaar van 2005 naar Mali, om te leren van mensen als Ali Farka Toure, Djelimady Tounkara en Baba Salah. Tijdens deze reis komen hij en Lobi Traore elkaar voor het eerst tegen bij een van Lobi's concerten.

Bambara Amsterdam Blues

Zowel persoonlijk als muzikaal klikt het zo goed dat de twee muzikanten afspreken om samen een cd op te nemen, waarvoor Joep in het najaar van 2006 terugkeert naar Bamako. Een maand lang wordt er gerepeteerd voor de opnamesessies, die plaatsvinden in Studio Bogolan. Hier werkten eerder artiesten als Ali Farka Toure, Toumani Diabate en Damon Alburn. De muzikale kruisbestuiving vormt een brug tussen Lobi's Bambara Blues, funk, soul, rock, afropop en Joeps Amsterdamse deltablues. Get ready to dance; hier komt de Bambara Amsterdam Blues! I Yougoba! Op maandag 7 juni 2010 is als gevolg van een hartaanval gitarist Lobi Traore overleden. Beluister het concert opgenomen tijdens festival 2007 online terug.meer info: www.joeppelt.net