Artiest

Gary Moore

  1. Artiestenchevron right
  2. Gary Moore
De uit Noord-Ierland afkomstige gitarist Gary Moore is vooral bekend door het nummer ‘Still Got The Blues’, een gevoelig bluesnummer dat overal ter wereld hoog in de hitlijsten heeft gestaan. Maar Moore heeft ook in heavy-metalbands gespeeld.

De jonge gitarist Gary Moore wordt voornamelijk beïnvloed door Eric Clapton, Jimi Hendrix en Peter Green van Fleetwoord Mac. Zijn carrière begint als hij zich begin jaren ‘70 bij de lokale heavy-metalgroep Skid Row voegt. Wanneer deze groep het voorprogramma van Fleetwood Mac verzorgt, maken ze zoveel indruk dat ze prompt een platencontract krijgen.

Vertrek

Toch krijgt de band nooit echt een voet aan de grond. Dit zorgt ervoor dat Gary de band in 1972 verlaat. Na een korte periode optreden met zijn eigen band (De Gary Moore Band), voegt hij zich in 1973 bij Thin Lizzy. Ex-Skid Row frontman Phil Lynott gaat hem een paar jaar eerder al voor.

Roots

Na de dood van Phil vertrekt hij ook uit deze band. Hij verandert van muziekrichting en brengt in 1990 het album Still Got The Blues uit, met bijdragen van onder andere George Harrison.

Projecten

De afgelopen jaren brengt Gary Moore, alleen of in kortlopende bands, een breed scala aan albums uit. Met de band Scar, waar onder andere ook Skunk Anansie in zit, brengt hij album vol harde rock uit (Scar, 2002). Maar in 2006 komt Moore, solo, juist weer met een bluesalbum.

Overlijden

In februari 2011 overlijdt Gary Moore op 58-jarige leeftijd onverwachts, tijdens een verblijf in Spanje. Hij zou later dat jaar optreden tijdens het Amersfoortse Highlands festival.