Artiest

Pupy Y Los Que Son Son

  1. Artiestenchevron right
  2. Pupy Y Los Que Son Son
Iemand een poepie laten ruiken betekent iemand versteld doen staan. Dat is precies wat Pupy Pedroso, kortweg 'Pupy', doet met zijn muziek. Luister naar het concert: zondag op NPS Output webradio.

Iemand een poepie laten ruiken betekent iemand versteld doen staan. Dat is precies wat Pupy Pedroso, kortweg 'Pupy', doet met zijn muziek. Deze in Havanna geboren pianovirtuoos drukt al ruim 30 jaar zijn persoonlijke stempel op de Cubaanse populaire muziek. Van 1968 tot aan 1999 vormde Pupy, samen met Juan Formell, de tweemotorige aandrijving van Los Van Van; in deze periode de meest populaire groep van Cuba. Maar hoe goed en succesvol Los Van Van ook is geweest, Pupy wilde na al die tijd toch weer wat anders. Dit jaar tourt hij met zijn nieuwe band 'Pupy y Los Que Son Son' voor de eerste keer door Europa.

Los Van Van

César de las Mercedes Pedroso Fernàndez, zoals Pupy voluit heet, studeerde aan het inmiddels beroemde Amadeo Roldan Conservatorium. Zijn grootvader en vader waren beiden actief geweest in de muziek en, geheel in de geest van de toen geldende Sovjetdoctrine, werd al in een vroeg stadium begonnen met het ontwikkelen van je talenten. Terwijl Pupy zich aldus bekwaamde op klassieke wijze, luisterde de iets oudere generatie Cubanen naar muziek uit Amerika. Juan Formell, muzikale voorman van Orquesta Revé, was één van hen en liet zich inspireren door jazz, rock & roll, rhythm & blues. In 1966 ging Pupy voor Orquesta Revé spelen en nauwelijks twee jaar later richtte hij samen met Juan Formell Los Van Van op. De bijdrage van Pupy valt vooral op door zijn innoverende pianopartijen: speelde de piano voorheen vooral een standaardrol binnen de salsa, bij Pupy werd de pianopartij speciaal voor elk nummer geschreven en bevatte vaak dat karakteristieke melodietje dat blijft hangen. Samen zijn Juan Formell en Pupy Pedroso zonder meer te beschouwen als de grondleggers van de moderne Cubaanse dansmuziek.

Timba

In de lange tijd dat Pupy in Los Van Van speelde schreef hij meer dan 150 composities. Zijn nummers werden onder meer vertolkt door Celia Cruz, Adalberto Santiago en Alfredo de la Fe. In 1999 nam Pupy de cd 'De la Timba a Pogolotti' op. Op deze plaat stond de Timba centraal, een nieuwe stijl, ontwikkeld door de beroemde fluitist en arrangeur Jose Luis Cortés en bekend gemaakt door zijn groep NG la Banda. De stijl kenmerkt zich door een combinatie van ultramoderne 'dance' met traditionele ritmes, als bijvoorbeeld de son-salsa, en elementen uit jazz, rock en funk. Pupy blijkt vooral een compositorisch talent: moeiteloos lijkt hij de oude Cubaanse ritmes en melodieën een plaats te kunnen geven binnen de strakke wetten van de eigentijdse popmuziek. De cd bleek het startsein voor weer een nieuwe fase in de ontwikkeling van Pupy. Hij richtte een nieuwe band op, vol jonge energieke muziekanten, Los Que Son Son. De albums uit 2001 en 2002 waren in Cuba grote hits en bevestigden eens te meer de innovatieve kwaliteiten van Pupy Pedroso.

Film

Op dit moment werkt Pupy Pedroso voor de nieuwe film van Wim Wenders. De werktitel van de in september van dit jaar geplande rolprent is Musica Cubana en Pedroso heeft de muzikale leiding van dit project. Pupy y los que Son Son treedt op tijdens de 20ste Music Meeting. Line-up: 'Pupy' César de las Mercedes Pedroso Fernández - piano, bandleider Alexander Luis Lara - zang José Gómez Martínez - zang Armando Cantero Abreu - zang Gerardo Miró Rivera - viool Leonardo Teruel Velázquez - trompet Juan Carlos González Borrero - trompet Sergio R. Luna Longchamp - trombone Neuris Lorenzo Mustelier - trombone Osiris Martínez Rodríguez - keyboard Reinier Elizarde Ruano - baby-bass René Suárez Zapata - timbales Julio Noroña Pérez - güiro Roelvis Reyes Simonó - drums  tekst: www.musicmeeting.nlfoto: courtesy www.Jazzconexion.com