Artiest

Kingston Trio

  1. Artiestenchevron right
  2. Kingston Trio
Zeer invloedrijk Amerikaans folktrio dat in de jaren vijftig eigenhandig de populariteit van het genre een enorme boost geeft. Het traditionele folkliedje ‘Tom Dooley’ wordt hun eerste hit. De originele band stopt in 1967, maar wordt al snel gecontinueerd onder de naam The New Kingston Trio. Die groep blijft tot in de jaren negentig optreden.
Het originele Kingston Trio ontstaat midden jaren vijftig en bestaat uit Dave Guard, Nick Reynolds en Bob Shane. De heren spelen eerst voornamelijk Hawaiiaanse muziek, maar schakelen over op traditionele folkmuziek, een genre waar op dat moment weinig vraag naar is. De single ‘Tom Dooley’ slaat aan en maakt sterren van het trio.

Bob Dylan

De populariteit van het trio is begin jaren dusdanig groot dat ze met vier albums tegelijkertijd in de Amerikaanse Billboard-lijst staan genoteerd. Het succes van de heren opent ook deuren voor andere folkartiesten waaronder Bob Dylan. Daarnaast nemen de heren veel liedjes op die later - met veel succes - door anderen gecovered worden. Daaronder o.a. ‘It Was A Very Good Year’, dat in de uitvoering van Frank Sinatra een standard wordt.

New Kingston Trio

Het originele trio stopt in 1967, maar twee jaar later staat er alweer een New Kingston Trio. Die groep gaat vanaf 1976 weer verder - nadat een rechtenkwestie rond de groepsnaam is opgelost - als The Kingston Trio. In wijzigende line-ups blijft de band optreden. Van de originele groepsleden is er alleen Bob Shane nog in leven.

Nummers van Kingston Trio