Artiest

Albatrosh

  1. Artiestenchevron right
  2. Albatrosh
Albatrosh is een prijswinnend Noors duo bestaande uit twee jonge jazzmusici. De twee 23-jarigen zijn jazz/impro-studenten en studeren in Trondheim respectievelijk Oslo. Hun eigen composities zijn dan ook gebaseerd op geïmproviseerde muziek.
De EBU European Jazz Competition is een samenwerkingsverband tussen de European Broadcasting Union (EBU), de Stichting European Jazz Competition en het North Sea Jazz Festival.De competitie zet jong Europees jazztalent in de schijnwerpers. Eerder dit jaar organiseerde de EBU (kantoor Euroradio in Genève) de voorronden. Achttien Europese publieke omroepen, aangesloten bij de EBU, droegen lokale jazzbands aan.Eerder dit jaar selecteerde een EBU-jury van jazzproducenten van publieke omroepen aangesloten bij de EBU uit een voordracht van achttien landen 'blindfolded' vier finalisten. De vijfde groep, die de Europese finale compleet maakt, is het Blazin' Quartet, winnaar van de Dutch Jazz Competition 2008. Elke finalist presenteert zich tijdens een optreden van 45 minuten. De EBU verzorgt via haar netwerk van publieke omroepen Europese radio-uitzendingen van de finale.De finalisten strijden om de SENA Award Best Group, een prijs waarbij zij € 5.000 ontvangen. Verder krijgt de winnaar ondersteuning bij het vinden van optredens op belangrijke internationale jazzfestivals. De winnaar van de NORMA Award Best Soloist ontvangt een aanmoedigingscheque van € 2.500.

Albatrosh (NO)

Albatrosh werd uitgeroepen tot winnaar van de competitie.Zoals bij elke wedstrijd vond ook hier de jury het moeilijk om de keuze te maken. "Er speelden hier vanavond zoveel supertalenten, het is gewoon niet eerlijk", zei juryvoorzitter Maria Schneider. Uiteindelijk koos de jury voor het Noorse duo Albatrosh vanwege diens "originaiteit, uniciteit, samenspel, textuur en klank, maar bovenal: de samensmelting van improvisatie en compositie".Albatrosh is een prijswinnend Noors duo bestaande uit twee jonge jazzmusici. De twee 23-jarigen zijn jazz/impro-studenten en studeren in Trondheim respectievelijk Oslo. Hun eigen composities zijn dan ook gebaseerd op geïmproviseerde muziek.Beste soloist werd Jonas Burgwinkel, drummer van het Duitse Pablo Held Trio. "Volwassen, inventief en een enorme technische flexibiliteit", aldus de jury. Burgwinkel wint een bedrag van 2.500 euro. De zes concerten van de EBU Jazz Competition worden uitgezonden door Radio 6 en door radiozenders in totaal 15 EBU-landen.