Artiest

Chromeo

  1. Artiestenchevron right
  2. Chromeo
Chromeo is een electrofunk duo uit de Canadese plaats Montréal, bestaande uit P-Thugg (Patrick Gemayel) en Dave 1 (David Macklovitch).

P-Thugg bespeelt de keyboard, de synthesizers en de talkbox (een instrument waarmee geluidseffecten kunnen worden opgewekt). Dave 1 is de zanger van het duo en bespeelt de gitaar. De twee kennen elkaar al vanaf hun vijftiende jaar bevriend en noemen zichzelf: “Het enige succesvolle Arabisch/Joods partnership sinds het ontstaan van de mensheid.” Bij het uitbrengen van het tweede album braken ze langzamerhand door.

Gemayels band

Tijdens hun middelbare schoolperiode voegen de twee zich bij de Gemayels Band. Aan het einde van hun middelbare schooltijd valt de band uit elkaar. P-Thugg en Dave 1 gaan samen verder met hiphop muziek maken. Na tien jaar krijgt het duo een contract bij platenlabel Turbo Recordings. In 2001 ontstaat de naam Chromeo en een jaar later beginnen ze met muziek maken voor het label.

She’s In Control

Het eerste album van Chromeo is She’s In Control en komt uit in 2004 en is het begin van de muziekcarrière van Chromeo. Het duo wordt al snel vergeleken met bands uit de jaren ’80, zoals: Hall & Oates, Klymaxx en Sylvester. Dave 1 zelf is niet zo tevreden met het eindresultaat. Achteraf zegt hij: “She’s In Control was geen succes, het was een mislukking op bijna alle gronden. Gelukkig zorgde het succesvolle liedje ‘Needy Girl’, dat wereldwijd gedraaid werd, voor naamsbekendheid.”

Fancy Footwork

Pas drie jaar (2007) later komt het tweede studioalbum Fancy Footwork uit. Voor dit album gaat het duo twee jaar lang op wereldtournee. Ze treden onder andere op op de volgende festivals: Glastonbury, Reading and Leeds in Groot-Brittannië, Fujirock in Japan, Iceland Airwaves in IJsland, Pemberton Music in Canada en Coachella, Bonnaroo, Rothbury en Lollapalooza in de Verenigde Staten.

Business Casual

Business Casual is het derde studioalbum en komt in september 2010 uit. De eerste single van het album is ‘Hot Mess’. Van dit lied maakte het duo nog een extra versie, waarin de twee samenwerken met Elly Jackson, beter bekend als de zangeres van La Roux.

White Woman

Het album White Woman is het vierde album en verschijnt in 2013. In Nederland is vooral de single 'Jealous (I Ain't With It)' een aardige hit voor de band.