Artiest

George Shearing

  1. Artiestenchevron right
  2. George Shearing
George Shearing (1919) werd blind geboren in een arm gezin in Londen.

School

De enige opleiding die George kreeg, was vier jaar muziek aan de Lodge School for the Blind. Hij kreeg diverse beurzen aangeboden, maar kon er niet op in gaan om door te leren. Het gezin (hij was de jongste van negen kinderen) was zo arm dat hij geld moest verdienen. En dus ging hij piano spelen in de kroeg op de hoek, voor vijf pond per week. In de jaren 30 sloot hij zich aan bij een band die volledig bestond uit blinden. In 1947 ging George Shearing naar New York.

The Shearing Sound

Al snel ontwikkelde Georgde The Shearing Sound. Hij vormde een quintet en nam het nummer "September in the Rain" op. Het werd een hit, er werden meer dan 900.000 exemplaren van verkocht. Toen hij ook nog eens mocht spelen bij het legendarische Birdland in New York, was zijn naam gevestigd. Hij ontving in de jaren 80 twee Grammy Awards voor zijn wekr met Mel Torme. Ook speelde hij in het Witte Huis ten tijde van de presidenten Ford, Carter en Reagan.

Ridder

Door de jaren heen heeft George vele awards gewonnen. Het belangrijkste voor hem was echter dat hij in 2007 geslagen werd tot Ridder door de Britse Koningin. Vanaf toen was hij Sir George Shearing.