Artiest

Guru

  1. Artiestenchevron right
  2. Guru
Zijn echte naam is Keith Elam, maar hij is beter bekend als GURU (Gifted Unlimited Rhymes Universal). De uit New York afkomstige rapper vormt met DJ Premier (nu hiphop producer en DJ) de band Gang Starr, een van de eersten die hiphop en jazz met elkaar combineren. GURU verwerkt in zijn teksten zijn ervaringen als sociaal werker in een jeugdgevangenis en het leven op straat. Daarnaast zingt hij ook over de meer spirituele zaken, waarschijnlijk onder invloed van zijn Islamitische neef, bij wie hij

Guru, eigenlijk Keith Edward Elam, wordt op 17 juli 1966 geboren in de Amerikaanse stad Boston. Hij richt in 1987 samen met DJ Premier Gang Starr op. Onder die naam brengt het duo in 1991 het album Step In The ArenA uit. Daily Operation volgt een jaar later.

Jazzmatazz

Het solo-debuut van Guru verschijnt in 1993 en is getiteld Jazzmatazz, Vol. 1. Op het album maakt de rapper een crossover tussen hiphop en jazz. Er volgen meer Jazzmatazz-albums. Deel 2, met als ondertitel The New Reality, komt in 1995 uit. Jazzmatazz, Vol. 3: Streetsoul verschijnt in 2000.

Albums

Guru brengt vervolgens in 2001 het album Baldhead Slick & Da Click uit en in 2005 het solo-album Version 7.0: The Street Scriptures.

Optreden

Een gepland optreden van Guru's Jazzmatazz in het Haarlemse Patronaat in juni 2007 gaat niet door omdat de rapper kort voor het optreden slaags raakt met zijn tourmanager. Het concert zou plaatsvinden in het kader van Jazzmatazz, Vol. 4: The Hip-Hop Jazz Messenger: Back To The Future, dat in 2007 verschijnt.

Ziekte

Enkele jaren na het afgelaste optreden in Haalem komt naar buiten dat Guru ernstig ziek is, hij heeft kanker. Hij vecht tegen de ziekte en ondergaat een chemokuur, maar dit mag allemaal niet baten. In februari 2010 raakt de rapper in een coma en op 19 april overlijdt de rapper op 43-jarige leeftijd.