Artiest

Dancas Ocultas

  1. Artiestenchevron right
  2. Dancas Ocultas
Vier mannen blazen nieuw leven in de concertina, een oude ‘trekzak’. Bandleider Artur Fernandes verbreedt de klankmogelijkheden met een basconcertina.
Vier Portugezen blazen nieuw leven in de concertina, een oude ‘trekzak’. Bandleider Artur Fernandes verbreedt de klankmogelijkheden met een basconcertina.

Concertina

De diatonische accordeon, in Portugal concertina genaamd, komt uit de eerste helft van de 19e eeuw. In de loop van de tijd is er aardig aan gesleuteld om een perfect geluid te verkrijgen. Artur Fernandes, Filipe Cal, Filipe Ricardo en Francisco Miguel dromen sinds 1989 van om het instrument op hun eigen manier toe te kunnen passen. Ze schrijven er nieuwe muziek voor en in 1996 brengen ze als Danças Ocultas (1996) hun eerste cd uit.

Tarab

Daarna breken avontuurlijke tijden aan. Dee vier mannen gaan alliances aan met musici uit andere culturen. Dit resulteert in het tweede album Ar (1998), een bevestiging van hun eigen muzikale grammatica en de introductie van de speciaal gebouwde bass concertina. Bovendien brengen ze hun speelwijze naar een transcultureel niveau. Na Travessa de Espera (2002) en Pulsar (2004), verschijnt in 2009 het album Tarab. Tarab is Arabisch voor ecstasy, waarbij muziek en spiritualiteit een grote rol spelen. Tarab is ook meteen een nieuwe weg voor Danças Ocultas.