Artiest

Shawn Lee

  1. Artiestenchevron right
  2. Shawn Lee
Shawn Lee is een multi-instrumentalist. Door zijn geluid, dat geïnspreerd is op Latin-sfeer, werd hij het uithangbord van de Wall of Sound. Lee verhuisde twee maal om zijn musicale carrière op gang te brengen. Eerst vanuit het platteland rond Wichita, KS naar Los Angeles, waar hij zijn techniek bijwerkte en speelde met Jeff Buckley. Daarna, in 1995, naar Londen, waar hij zich voegde bij Wall of Sound om een hele rij singles en zijn debuut-album, Monkey Boy, in 2000 uit te brengen.

Werken aan een oeuvre

Daarna bleef het vier jaar stil, totdat hij tekende bij Ubiquity, waarbij de eerste van zijn Studio Sessions serie verscheeen: "Music and Rhythm". De serie ging verder met "Moods and Grooves" in 2005 en "Strings and Things" in 2006. Deze musiek werd geschreven voor film en televisie soundtracks, waronder: "Desperate Housewives" en "Malcolm in the Middle". Ook kwam in 2006 Soul Visa uit in de V.S. In 2007 "Voices and Choices", met een nummer van Nino Moschella, spoedig gevolgd door "A Very Ping Pong Christmas: Funky Treats" met zijn kijk op de kerstdagen. 2008 bracht de muzikale reis rond de wereld: "Miles of Styles" met "Clutch of the Tiger" waarop hij samenwerkte met producer Clutchy Hopkins. Er volgde nog een tweede klus met Hopkins: "Fascinating Fingers" in 2009 net voor: Soul in the Hole" waarop Lee klinkt met een aantal vocalisten zoals Darondo, Nicole Willis, Paul Butler, Karime Kendra, en Orgone's Fanny Franklin.

Ook in het heden altijd doorgaan

Ook in 2010 werkte Lee stug door. Zijn eerste product was: "Into the Wind", een huwelijk tussen het traditionele Chinese geluid van de wereldwijd beroemde harpiste Bei Bei met Lee's eigen botte glibberige funk en hip-hop. Daar achteraan volgde een tweede verzameling van psychedelische funk en noordelijke soul verkenningen op "Sing a Song" in juli. Op dit album horen we werk met zangers: Franklin, Robert Bradley, the Superimpositions, Miles Bonny en meer. En net voor oudjaar 2010 bracht Ubiquity Lee's "Hooked Up Classics", met een dozijn beroemde klassieke thema's die behandelt waren volgens de "Ping Pong Orchestra"methode, vrij naar Louis Clark's (ELO) "Hooked on Classics" platenserie die zo'n opgang maakten in het begin van de 80er jaren.

Allesspeler

Nijver als hij is, kwam Lee begin 2011 met "World of Funk, featuring the Ping Pong Orchestra". Zoals de titel al zegt is dit het commentaar van Lee (met zijn beats, vele instrumenten en samples) op de muziek of de hele wereld. Hier speelt hij Alles! van sitar tot ektar, balaphone, tanpura, kalimba, steel drum, guitarron, Marokkaanse castanetten, cithare, vibraphone, xylophone, bulbul tarang, charango, bouzouki, talking drum èn udu. Daarbovenop schakelde hij de hulp in van onder andere de Braziliaanse zanger en multi-instrumentalist Curumin, NOMO's Elliot Bergman en de Brits/Egyptsche zangeres Natacha Atlas.

Nummers van Shawn Lee