Artiest

Elis Regina

  1. Artiestenchevron right
  2. Elis Regina
Elis Regina wordt gezien als een belangrijke naam in de opkomst van de MPB uit de Tropicalia beweging.

Brazilië

Elis Regina Carvalho Costa (Porto Alegre, 17 maart 1945 – São Paulo, 19 januari 1982) was een Braziliaans zangeres. Ze zong Música Popular Brasileira. Qua zangstem, intensiteit en ook vanwege haar levenseinde wordt ze vergeleken met Janis Joplin. Ze overleed op 36-jarige leeftijd aan een overdosis cocaïne, slaapmiddelen en alcohol.

Songfestival

In 1965 won  Elis haar eerste songfestival met het nummer Arrastão ("Meeslepen") van Edu Lobo en Vinicius de Moraes. Toen de single uitkwam werd ze hiermee de best verkopende Braziliaanse artiest sinds Carmen Miranda. De lp Dois na Bossa die daarop volgde was het eerste album waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht.

MPB

In diezelfde periode begon binnen de bossa nova de Tropicália-beweging belangrijk te worden. Hieruit zou later de Música Popular Brasileira voortkomen, die als de opvolger van de bossa nova werd gezien. Beginnend vanuit de Tropicália wordt Elis Regina gezien als een belangrijke naam in de opkomst van de MPB. Zij heeft met veel bekende artiesten samengewerkt zoals Tom Jobim, Gilberto Gil  en Ivan Lins. De lp Elis & Tom wordt gezien als een van de beste bossa nova-albums aller tijden.