Artiest

Rob Franken

  1. Artiestenchevron right
  2. Rob Franken
Op 4 december 1983 maakte Rob Franken zijn laatste opname. Hij soleerde op de LP Big Band Bebop van Peter Herbolzheimer. Drie dagen later overleed hij op 42-jarige leeftijd aan een interne bloeding. De LP Big Band Bebop zou aan hem worden opgedragen.

1940-1960

Robert Franken begon zijn carrière bij het folkduo Esther & Abi Ofarim. Hij speelde in een trio met drummer Klaus Weiss en richtte in 1967 de 'Rob Franken Organ-Ization' op, met drummer Louis Debij, gitarist Ingo Cramer en bassist Piet Hein Veening. Franken was een van de eerste pianisten in Europa die overweg kon met het hammondorgel. Ook raakte hij al eind jaren zestig in de ban van de Fender Rhodes Electric Piano. Het werd zijn handelsmerk. Rob Franken werd de pianist van Toots Thielemans, die erg door hem beïnvloed is. Samen maakten ze onder meer de opnamen voor de soundtrack van de film Turks Fruit.

1960-1983

Franken speelde als sessiemuzikant mee op meer dan 400 platen, hij werkte in heel Europa en vooral veel in Duitsland, waar hij vaste toetsenist werd bij de Peter Herbolzheimer Rhythm Combination and Brass. Hij was een vaste gast in het radioprogramma Sesjun van de TROS. Ook trad Rob Franken op met zijn eigen trio. In 1976 richtte hij 'The Keyboard Circle' op; een experimentele formatie met pianist Jan Huydts, en slagwerker Henk Zomer. De pianisten speelden jazzrock en fusionachtige stukken, tegen elkaar in op Fender Rhodes piano's, Clavinetten en synthesizers, begeleid door Henk Zomer.

Nummers van Rob Franken