Artiest

Keith Jarrett

  1. Artiestenchevron right
  2. Keith Jarrett
Vanaf 1971 heeft Keith Jarrett (1945) zich tot veelzijdig solopianist ontwikkeld. Zijn live-improvisaties tijdens soloconcerten maakten van hem een van de best verkopende jazzartiesten in de geschiedenis. Alleen aan de piano heeft hij lange solo-concerten opgenomen, zoals het legendarische Köln-concert, die tot de meest verkochte jazzplaten ooit behoren.

3-jarig pianotalent

Keith Jarrett (Allentown, 8 mei 1945) is een Amerikaans pianist en werd geboren in Allentown, Pennsylvania. Hij begon op 3-jarige leeftijd piano te spelen. Gedurende zijn jeugd werd Jarrett onderwezen in klassieke muziek, maar als tiener vertrok hij naar New York om daar jazz te gaan spelen.

New York

In New York speelde hij regelmatig in de beroemde jazzclub Village Vanguard, waarna hij begon te toeren met Art Blakey's groep The Jazz Messengers. Tussen 1966 en 1968 was Jarrett pianist in het Charles Lloyd kwartet. In deze periode begon Jarrett zijn eigen trio met bassist Charlie Haden en drummer Paul Motian (in 1972 versterkt met tenorsaxofonist Dewey Redman). Nadat het Charles Lloyd kwartet ophield te bestaan voegde Jarrett zich bij de fusiongroep van Miles Davis, met wie hij als elektrisch pianist en organist enige albums opnam.