Artiest

Paula Abdul

  1. Artiestenchevron right
  2. Paula Abdul
Ze begint haar carrière als cheerleader bij de basketbalclub LA Lakers. Al snel wordt ze gevraagd als choreografe voor George Michael, Janet Jackson en Duran Duran. In 1988 waagt ze zich zelf aan het zingen en zeker niet zonder succes. Ze scoort met name in de Verenigde Staten hit na hit.

Paula Abdul (1962) is zangeres, actrice en... cheerleader. In de jaren '80 hangt ze haar pompoenen aan de wilgen wanneer niemand minder dan Janet Jackson haar als choreografe vraagt. De 'moves' in alle videoclips van 'Control' (1985) zijn van Abdul. Behalve Janet Jackson vragen ook Duran Duran en George Michael de choreografe danspasjes met hun door te nemen. In 1988 biedt Virgin Paula Abdul een platencontract aan. Het album Forever Your Girl verschijnt, maar slaat niet direct aan.

Hit

Wanneer de single 'Straight Up' op de eerste plek van de Billboard Hot 100 komt, is het hek van de dam. Ook de singles 'Forever Your Girl', 'Cold Hearted' en 'Opposites Attract' halen in de Verenigde Staten de toppositie. In de rest van de wereld zijn de singles en het album niet veel minder succesvol. Een achtergrondzangeres wil een graantje meepikken van het succes en spant een rechtszaak tegen Paula Abdul aan. Ze beweert dat haar stem op het debuutalbum meer op de voorgrond dan op de achtergrond te horen is en eist geld. De rechter stelt na een lange strijd de achtergrondzangeres in het ongelijk...

Hits

Op Spellbound verzorgt Paula Abdul de achtergrondpartijen zelf. De ballad 'Rush Rush' is de eerste single en wordt een wereldwijde hit. In de Verenigde Staten haalt de single weer de toppositie. 'The Promise Of A New Day' wordt de zesde nummer 1 hit voor Paula Abdul. Maar vanaf dan gaat het bergafwaarts met haar zangcarrière . In de liefde lijkt ze gelukkiger wanneer ze in 1992 trouwt met acteur Emilio Estevez. Twee jaar later vraagt ze echter alweer echtscheiding aan... In 1995 verschijnt Head Over Heels. De single 'My Love Is For Real' (met Ofra Haza) wordt in de Verenigde Staten een bescheiden hit, maar het album flopt.

Acteren

Paula Abdul waagt zich aan een acteercarrière. Ze is te zien in de TV-films Touched By Evil en The Waiting Game. Ook is ze weer actief als choreografe. Abduls naam is te lezen op de titelrol van de films Jerry Maguire (1996) en American Beauty (1999). In 2000 schrijft Paula Abdul mee aan 'Spinning Around' van Kylie Minogue.