Naar homepage
Artiest

Ledisi Young

  1. Artiestenchevron right
  2. Ledisi Young
Ledisi – volledige naam Ledisi Anibade Young – wordt geboren in New Orleans (het jaartal is onbekend). Haar moeder zingt in een eigen band en haar vader drumt. Ledisi zelf speelt op jonge leeftijd de piano, de blokfluit en de drums en zingt ze. Haar naam overigens betekent iets als “vooruit brengen” of “ten gehore brengen”. Ledisi is een woord uit de Nigeriaanse taal Yoruba.

New Orleans Symphony Orchestra

Op jonge leeftijd blijkt Ledisi veel talent te hebben. Op haar achtste treedt ze op met het New Orleans Symphony Orchestra en wanneer het duidelijk wordt dat Ledisi wel eens echt carrière zou kunnen maken, vertrekt ze naar Californië. Daar draait ze de platen van onder meer Chaka Khan & Rufus, James Brown, Sly Stone en Marvin Gaye helemaal grijs.

Platen

Ledisi brengt in 2000 haar debuutplaat uit op een eigen label. Ook een tweede plaat verschijnt op een klein label. Beide platen leveren de zangeres veel aandacht en prijzen op, maar het grote succes blijft uit. Ledisi twijfelt of ze wel nog in de muziekindustrie actief moet blijven.

Verve

Maar in 2006 komt het lang gehoopte nieuws: Ledisi wordt getekend door een grote platenmaatschappij: Verve, waar ze de cd Lost & Found uitbrengt. Deze cd valt in de smaak bij kenners en er wordt een behoorlijke hoeveelheid exemplaren van verkocht. Ze wordt genomineerd voor een Grammy in de categorieën Best New Artist en best R&B album. Haar tweede cd Turn me Loose verschijnt in 2009.

Stem

Ledisi wordt geroemd vanwege haar uitzonderlijk goede stem. “Ledisi is a jazzy, funky, soulful powerhouse”, schrijft de Amerikaanse internetsite soultracks.com. De zangeres heeft een heel eigen timbre waar ze alle kanten mee op kan. In sommige tracks op Turn me loose grijpt ze terug op de klank van soulzangeressen van de jaren 60 en 70 om daarna moeiteloos over te stappen naar een moderne R&B-stijl à la Angie Stone en Mary J. Blige. Ze deinst er voor terug om ”mooi” te zingen als Beyonce en Mariah Carey.

Nummers van Ledisi Young