Artiest

Adamski

  1. Artiestenchevron right
  2. Adamski
Engelse DJ die samen met Seal in de zomer van 1990 net geen nummer 1-hit scoort met 'Killer'. Adamski scoort alleen ook nog een hit met 'The Space Jungle'.

Tienerjaren

Adam Tinley is bekend geworden onder de naam Adamski. Geboren in 1967 (wanneer housemuziek in de huidige vorm nog niet bestaat) begint hij als tiener met zijn oudere broer Dominic te spelen in de punkband Stupid Babies. De groep scoort een bescheiden hit met 'Baby Sitters' en heeft zelfs een radio optreden bij John Peel.

Hip hop

Nadat de band uit elkaar viel, wordt hij lid van de hip hop formatie Diskord Datkord in 1987. (Zij brengen onder andere een coverversie uit van X Ray Spex’s 'Identity'). Wanneer hij ook nog als keyboardspeler op diverse dance platen begint te spelen, laat hij zijn punkverleden voor altijd achter zich. Hij tekent bij het Britse label MCA en debuteert met de dance single 'N-R-G' dat #12 haalt in de Britse hitparade. (Hij moet overigens een deel van zijn royalties afstaan omdat de song teveel zou lijken op een tv-commercial melodie.)

Stroomversnelling

Zijn carrière gaat in een stroomversnelling als hij diverse belangrijke figuren ontmoet in het dance clubcircuit zoals Chicago-figuur Jimi Polo, acidhouse-held Marshall Jefferson en Adonis. Adamski is als dj middelpunt van diverse beruchte raves in de omstreken van Londen. Echt succesvol wordt zijn dansvloerkraker 'Killer' dat mede door het kenmerkende hese stemgeluid van Seal overal een grote hit wordt. (Seal zou later doorbreken met het nummer 'Crazy' in 1991).

Nederland

In Nederland bereikt 'Killer' op het hoogtepunt van de acid house rage nummer 2 in juli 1990. (Later wordt het nummer door George Michael de hitparade ingezongen in combinatie met 'Papa Was A Rollin' Stone' en in 1999 waagt ATB zich eraan.) Ook zijn single 'The Space Jungle' wordt eind 1990 een bescheiden hit in Nederland. Toch zijn zijn albums niet echt succesvol te noemen. Na 6 jaar stilte komt er in 1998 weer een album uit - Adamski Thing – dat het wat beter doet. In 2000 is hij co-producer van het soloalbum van Anita Doth van 2 Unlimited.

Nummers van Adamski