Artiest

Idan Raichel Project

  1. Artiestenchevron right
  2. Idan Raichel Project
Idan Raichel werd in 1977 geboren in een familie met Oost-Europese wortels. Muziek was heel belangrijk in het gezin. Zijn ouders stimuleerden hem om niet alleen zijn eigen culturele roots te bestuderen maar ook open te staan voor de vele andere culturen in Israël.
Idan Raichel is een 30 jaar oude multi-instrumentalist uit Kfar Saba, Israël. Hij is de 'architect' van dit multiculturele project. De groep heeft sinds de hit 'Bo'e' in 2002 in Israël een ware sterrenstatus behaald. Zijn eerste internationale debuut cd kwam eind 2006 uit op het Cumbancha label.

historie

Idan Raichel werd in 1977 geboren in een familie met Oost-Europese wortels. Muziek was heel belangrijk in het gezin. Zijn ouders stimuleerden hem om niet alleen zijn eigen culturele roots te bestuderen maar ook open te staan voor de vele andere culturen in Israël. Hij begon met het spelen van de accordeon en was aanvankelijk vooral geïnteresseerd in de exotische klanken van de zigeunermuziek en tango. Later, als puber gaat hij zich meer richten op het spelen van de piano en keyboard en begon hij aan een studie Jazz op de middelbare school. Tijdens zijn diensttijd toerde hij met de rockband van het Israëlische leger, die voornamelijk Israëlische en westerse pop en rock covers speelde, door het hele land. Tijdens zijn diensttijd werd Raichel adviseur bij een internaat. Op het internaat zaten veel jongeren met een Ethiopische achtergrond, die hem kennis lieten maken met de Ethiopische folk en popmuziek. Veel mensen op deze school spanden zich tot het uiterste in om hun eigen culturele tradities te bewaren en niet overspoeld te worden door de sterk westerse cultuur in Israël. Er was ook een kleine groep Ethiopische jongeren die open stond voor andere culturen en tegelijkertijd fan bleven van de Ethiopische pop en folk muziek. Zij deelden cassettes uit met liedjes van Mahmoud Ahmed, Aster Aweke en Gigi. Nadat Raichel deze muziek had gehoord begon hij geregeld Ethiopische bars en clubs in Tel Aviv te bezoeken. Op het zelfde moment was Rachel een succesvolle back-up zanger voor Israëls bekendste zangers en groepen, Hij werd vaak gevraagd mee te werken aan studioprojecten. Na een paar jaar wilde hij zijn eigen project werkelijkheid maken. Hij maakte een demo in een kleine studio die hij had opgezet in de kelder onder het huis van zijn ouders in Kfar Saba. Het leek hem een goed idee om een aantal verschillende zangers en musici uit te nodigen om deel te nemen aan zijn project. Zo zouden de verschillende stijlen die hij wilde gaan gebruiken beter te zien zijn, dacht hij. Raichel was lang onder de indruk van de diversiteit van Israël en wilde zijn sympathie en eerbied voor de verschillende culturen door zijn muziek laten zien. Vanwege zijn open deur voor immigranten van Joodse gemeenschappen over de hele wereld is Israël thuis geworden voor een groot aantal culturen .Het is bijna onmogelijk om het grote aantal muzikanten dat meewerkte aan het project allemaal op het podium te hebben, dus selecteerde Raichel zeven leden die veelzijdige en sterke individuele kunstenaars op hun eigen gebied zijn.  Line up: Idan Raichel- keyboards, piano, vocals/ Cabra Casay- vocals/ Lital Gabai- vocals/ Wagrass Vesa- vocals/ Rony Iwryn- Percussion/ Shalom Mor- Strings, Ud, Tar, Guitar/ Gilad Schmoueli- drums/ Ziv Rahav- bassMeer info:theidanraichelproject.comcumbancha.com www.myspace.com/theidanraihelproject