Artiest

Louis Prima

  1. Artiestenchevron right
  2. Louis Prima
Louis Prima is een trompetist/zanger/entertainer die dixieland en vooral swing muziek maakte. Een van zijn bekendste nummers is ‘Sing, Sing, Sing’.
Louis Prima is geboren op 7 december 1910 in New Orleans. Hij begint aan het einde van zijn tiener jaren met een professionele muziekcarrière. Dan speelt hij nog voornamelijk dixieland muziek.

New York

Op 22-jarige leeftijd haalt Guy Lombardo hem naar New York. Daar formeert Prima zijn eigen band, ‘Louis Prima and His New Orleans Gang’. Hij verandert de muziekstijl en gaat meer swing spelen. Prima zet in 1939 deze band stop en formeert hij een bigband, waarmee hij dansnummers en zelfgeschreven nummers speelt die zijn Italiaanse afkomst verraden. Ook schrijft hij enkele succesvolle ballads.Louis huurt in 1948 de dan 18-jarige zangeres Dorothy Keely Smith. In 1949 stopt de bigband, maar Dorothy en Prima blijven samen spelen en uiteindelijk trouwen ze in 1952. Dorothy wordt hiermee Prima’s vierde vrouw.

Saxofoon

Ze komen onderweg naar een optreden in Vegas de saxofonist Sam Butera tegen. Louis nodigt hem uit mee te spelen tijdens de Vegas shows. De combinatie van Prima, Dorothy Smith, Sam Butera en de stad Las Vegas creëert iets speciaals. Ze worden een van de populairste acts in Las Vegas. Butera’s band speelt een combinatie van pop, jazz en New Orleans R&B. Een vrij nieuwe stijl voor die tijd. Louis en Dorothy zingen en vermaken het publiek op geheel eigen wijze.

Live

Capitol wil in 1965 een live album maken van Louis Prima. Dit album, getiteld The Wildest, zit vol energie. Prima wordt gezien als een soort Elvis Presley maar dan voor een wat ouder publiek. De vijf jaren daarna brengt Capitol zeven albums uit van Prima, Smith en Butera. Hoewel ze op het podium een goede verhouding met elkaar hebben, is hun huwelijk niet zo goed meer. Louis Prima en Dorothy Smith scheiden in 1961. Prima gaat van Capitol naar Dot en trouwt een andere zangeres, Gia Maione. 

Jungle Book

Louis Prima kruipt in 1967 in de huid van Koning Loui, de orang-oetang in The Jungle Book van Walt Disney. Hierin zingt hij het bekende nummer ‘I Wanna Be With You’.Aan het begin van de jaren ’70 begint zijn ster in Vegas te doven. Hij gaat samen met Butera terug naar New Orleans.Hij wordt in 1975 aan een hersentumor geopereerd. Hij raakt in een coma en blijft in het ziekenhuis waar hij drie jaar later op 24 augustus 1978 overlijdt.