Artiest

Kanye West

  1. Artiestenchevron right
  2. Kanye West
Amerikaanse rapper en producer die in 2004 zijn debuutsingle 'Through The Wire' en -album, The College Dropout uitbrengt. Een jaar later scoort hij een grote hit met 'Gold Digger', een samenwerking met Jamie Foxx.

Kanye Omari West wordt op 8 juni 1977 geboren in de Amerikaanse stad Atlanta. Zijn ouders scheiden als hij 3 jaar oud is. Hij verhuist daarna met zijn moeder naar Chicago.

School

West gaat naar The American Academy of Art, een kunstschool in Chicago, om vervolgens lessen te volgen aan het Columbia College Chicago. Hij staakt zijn schoolactiviteiten echter om te gaan werken aan een muzikale carriere.

Jay-Z

Kanye West levert in 2001 een belangrijke bijdrage aan Jay-Z's album The Blueprint. Zo is hij onder andere te horen op de single 'Izzo (H.O.V.A.)'. Het album betekent niet meteen de grote doorbraak voor de rapper. Het Roc-A-Fella label ziet hem in eerste instantie meer als een producer dan als hip hop artiest.

Ongeluk

Het noodlot slaat voor Kanye West toe in oktober 2002. Hij valt in slaap achter het stuur van zijn auto en crasht onderweg van de opnamestudio naar huis. Hij overleeft het ongeluk ternauwernood. Zijn kaak is op drie plaatsen gebroken.

Through The Wire

West herstelt snel en gebruikt de crash als inspiratie voor het nummer 'Through The Wire', dat op zijn debuutalbum The College Dropout komt te staan.

Gold Digger

Late Registration, het tweede album van Kanye West verschijnt in de zomer van 2005. Op het album staat onder andere het nummer 'Gold Digger', een samenwerking met Jamie Foxx. In het nummer is daarnaast een stukje Ray Charles te horen ("I Got a Woman"). Late Registration levert Kanye West acht Grammy nominaties op. Hij wint uiteindelijk drie felbegeerde Grammy's in 2006.

Boos

Als Kanye West tijdens de MTV Video Awards in 2006 geen prijs ontvangt voor zijn hit 'Touch The Sky' (Justice en Simian winnen de Award voor Best Video voor hun nummer 'We Are Friends') stormt hij het podium op om daar te roepen dat hij de prijs had moeten winnen. Hij biedt hier later zijn excuses voor aan.

Stronger

Het derde album van Kanye West, getiteld Graduation, verschijnt in het najaar van 2007. De eerste single van het album is het nummer 'Stronger', met daarin een prominente sample van het nummer 'Harder, Better, Faster, Stronger' van het Franse electro-duo Daft Punk.

808s & Heartbreak

Kanye West verrast vrienden vijand met zijn single 'Love Lockdown', er is op het hele nummer geen rap te vinden. De single staat op het album 808s & Heartbreaks dat eind november 2008 uitkomt.

Dark Twisted Fantasy 

... Dark Twisted Fantasy is het vijfde album van Kanye West en komt in november 2010 uit. 'Power' is de eerste single van dit album.