Artiest

Coldplay

  1. Artiestenchevron right
  2. Coldplay
Coldplay is een Britse band, die geldt als een van de populairste en meest invloedrijke popgroepen uit de eerste twee decennia van de 21e eeuw. De albums verkopen van meet af aan goed en de band scoort tientallen hits, waaronder de nummer 1-hits Every Teardrop Is A Waterfall en Talk.

Biografie

Het begint allemaal in 1996 wanneer Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman en Will Champion elkaar ontmoeten op The University College School in Londen. Buckland en Martin jammen regelmatig en experimenteren met nieuw materiaal. Will Champion besluit te gaan drummen, iets dat hij voorheen nog nooit gedaan heeft. Vanaf de eerste keer dat de bandleden met elkaar repeteren, is het duidelijk dat er chemie is. De band speelt in eerste instantie veel in pubs onder de naam Pectoralz. Pas wanneer de band grotere optredens geeft, wordt de naam veranderd in Starfish. In diezelfde tijd is Chris Martin bevriend met Tim Rice-Oxley, die later furore zal maken met de band Keane. Hij is op dat moment lid van een band genaamd Coldplay, die op het punt staat om te stoppen. Chris Martin besluit de bandnaam, die afkomstig is uit een dichtbundel, over te nemen.

Platendeal

In eigen beheer brengt het nieuwe Coldplay in 1998 Safety E.P. uit, een jaar later gevolgd door de single Brothers & Sisters, uitgebracht op het kleine Britse label Fierce Panda. Tijdens een optreden in een klein zaaltje in Londen worden ze door een talentscout van platenmaatschappij Parlophone ontdekt. Coldplay krijgt een platencontract aangeboden, waarna ze al snel op de Britse televisie te zien zijn. De eerste release voor Parlophone is The Blue Room E.P. in 1999. Met de single Shiver heeft Coldplay zijn eerste, zij het bescheiden, hitje te pakken in eigen land. De muziekpers is lovend. De volgende single is Yellow, die door alle grote radiostations wordt gedraaid. Het levert Coldplay een top 5-notering op in de Britse charts en groeit uit tot een van de favoriete songs van de fans. De band wordt dan nog vergeleken met Travis, al streeft Coldplay dat gezelschap snel voorbij in bekendheid.

Succes in Nederland

Het debuutalbum Parachutes uit 2000 is een instant-classic. Naast Yellow bevat het de singles Trouble, Don’t Panic en Shiver. Geen daarvan zijn grote hits in Nederland, maar het album verkoopt heel aardig. Tijdens het eerste optreden van Coldplay op Lowlands worden veel liedjes al uit volle borst meegezongen. Het volgende optreden van de band is pas twee jaar later, in juli 2002, maar dan wel meteen in de HMH in Amsterdam (nu: AFAS Live). Een maand later verschijnt het tweede album A Rush Of Blood To The Head, dat op de derde positie van de albumlijst piekt (onder André Hazes en De Dijk). Dezelfde maand komt ook de single In My Place uit. De band wordt niet langer vergeleken met Travis, maar eerder met U2 en Radiohead. De mannen van U2 zelf zijn ook fan, dus die zomer speelt Coldplay in hun voorprogramma. In november keert Coldplay terug naar Nederland voor een concert in Ahoy. De single The Scientist is die maand Coldplays eerste top 20-hit.

Clocks

Vanaf 2003 kunnen radioluisteraars echt niet meer om Coldplay heen, want de single Clocks galmt dat voorjaar overal uit de speakers. Clocks tikt de tweede plek in de hitlijsten aan, maar komt niet voorbij Step Right Up, de debuutsingle van de eerste Idols-winnaar Jamai. De nieuw verworven populariteit resulteert de daaropvolgende zomer in een ééndaags minifestival in het Nijmeegse Goffertpark. In de stromende regen kijken 30.000 bezoekers naar Live, Supergrass, Nada Surf en Coldplay. Tegelijkertijd wordt de volgende single, God Put A Smile Upon Your Face, uitgebracht, al wordt dat nummer geen grote hit. De band kondigt in 2004 een rustperiode aan. Chris Martin is inmiddels getrouwd met actrice Gwyneth Palthrow en de twee krijgen een dochtertje, genaamd Apple. 

X&Y

Volledig uitgerust gaat Coldplay in 2005 weer vol aan de bak. De single Speed Of Sound verschijnt in mei en is de tweede Nederlandse top 10-hit voor de band. Het album X&Y komt een maand later op de eerste plek van de Album Top 100 binnen en blijft daar vijf weken staan. Het kwartet geeft in juli zijn grootste optreden in Nederland tot dan toe met een uitverkocht concert in het Gelredome in Arnhem. De single Fix You maakt dat najaar weinig impact in de charts, al groeit de ballad in de jaren daarna uit tot een van de meest geliefde liedjes van Coldplay. De derde single van X&Y is Talk, dat met afstand de grootste hit van de band in Nederland is. De single staat van half december tot en met eind januari 2006 op de eerste plek. In geen enkel land is het nummer zo populair als in Nederland. Talk is gebaseerd op de track Computer Love van Kraftwerk. The Hardest Part is in het voorjaar van 2006 de laatste single van X&Y. Clocks wordt dat jaar geremixt voor het eerste Rhythm Del Mundo-album.

Viva La Vida

Coldplay neemt in 2007 opnieuw een sabbatical, al zingt Chris Martin dat jaar wel mee op het nummer Homecoming van Kanye West, te vinden op diens album Graduation. De single is een klein hitje in Nederland. De band herpakt zich in 2008 en geeft in mei een voorproefje van het nieuwe album met de single Violet Hill. Die wordt goed ontvangen en het album Viva La Vida Or Death And All His Friends komt in juni op de eerste plek binnen. In totaal staat de plaat negen weken op nummer 1, waardoor het als meest succesvolle album van Coldplay gerekend kan worden. Ware het niet voor een live-cd van Anouk en een verzamelbox van Creedence Clearwater Revival, dan had Viva La Vida Or Death And All His Friends zelfs elf weken bovenaan gestaan. De nummer Lost!, een samenwerking met Jay-Z, en Life In Technicolor II worden daarna nog als singles uitgebracht. In juni treedt Coldplay op in Paradiso en in oktober in Ahoy. Voor Wereld AIDS Dag brengt de band op 1 december Lhuna uit, een duet met Kylie Minogue.

Every Teardrop Is A Waterfall

Van 2008 tot en met 2009 onderneemt Coldplay een uitgebreide wereldtournee, waarbij tweemaal het Goffertpark wordt aangedaan. Opnames van de concerten in Madrid, Parijs en Sydney verschijnen op het gratis te downloaden livealbum Left Right Left Right Left. Het blijft in 2010 wederom relatief stil rondom Coldplay, al verschijnt dat jaar wel het album We Are Here van Apparatjik, een nevenproject van Guy Berryman met Magne Furuholmen (a-ha), Jonas Bjerre (Mew) en producer Martin Terefe. Eind november brengt Coldplay de kerstsingle Christmas Lights uit, dat de tweede plek in de charts haalt, onder Rolling In The Deep van Adele. Sindsdien komt het nummer iedere decembermaand de hitlijsten binnen. De daaropvolgende zomer laat de single Every Teardrop Is A Waterfall een frisse sound horen. Het is in juni de tweede Nederlandse nummer 1-hit voor Coldplay. Dezelfde maand is de band headliner op Pinkpop.

Mylo Xyloto

Het album Mylo Xyloto komt in oktober op de eerste plek van de verkooplijsten binnen en is daarmee hun derde nummer 1-notering. De single Paradise piekt in december op nummer 2, onder Somebody That I Used To Know van Gotye en Kimbra. Coldplay staat die maand in een uitverkocht Ahoy. De volgende singles, Charlie Brown en Princess Of China, een duet met Rihanna, zijn aanzienlijk minder succesvol. Een wereldtournee volgt in 2012, waarbij in september het Malieveld wordt aangedaan. Later dat jaar verschijnt het album Live 2012 en ook Apparatjik brengt zijn tweede album uit, genaamd Square Peg In A Round Hole. Lang bijkomen is er voor de band niet bij, want Coldplay maakt in 2013 het nummer Atlas voor de film The Hunger Games: Catching Fire. De single bereikt in het najaar de derde plek en is daarmee de achtste top 10-hit van de groep.

Ghost Stories

In het voorjaar van 2014 heeft Coldplay opnieuw een gigantische hit, nu met het ingetogen Magic. De single wordt van de eerste plek gehouden door Rather Be van Clean Bandit en Jess Glynne. Het album Ghost Stories komt dat voorjaar eveneens niet hoger dan plek 2. Het blijft vijf weken plakken achter het debuutalbum van The Common Linnets, de groep die dat jaar Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival met Calm After The Storm. Het is voor het eerst in lange tijd dat een studioalbum van Coldplay niet de eerste plek bereikt. Wel brengt Ghost Stories nog twee top 10-hits voort: Mignight en A Sky Full Of Stars. Deze samenwerking met Avicii komt op nummer 2 binnen in de singleslijst, maar wordt daar ook al van de eerste plek geweerd door The Common Linnets. Coldplay geeft negen intieme concerten in vier werelddelen. Een concertregistratie daarvan verschijnt in november. Datzelfde jaar nog maakt Coldplay het titelnummer voor de film Wish I Was Here, een duet met Cat Power.

A Head Full Of Dreams

De band werkt in 2015 aan het volgende studioalbum, A Head Full Of Dreams, dat pas in december verschijnt. De plaat wordt voorafgegaan door de singles Adventure Of A Lifetime en Everglow. Aanvankelijk komt A Head Full Of Dreams niet hoger dan de tweede plek, vanwege de sterke verkopen van het Adele’s 25, maar na de twee concerten die Coldplay in juni 2016 in de Amsterdam ArenA geeft, bereikt het album alsnog de eerste plek. In het voorjaar van 2017 maakt Coldplay opnieuw een dancenummer, nu met The Chainsmokers. Something Just Like This is een top 10-hit. De concertregistratie van een show in Buenos Aires verschijnt in december 2018 en komt op nummer 2 binnen in de Album Top 100, onder het album Francis van rapper Frenna. Een jaar later staat Coldplay wel weer op nummer 1 in die lijst, nu met Everyday Life. Op 15 oktober 2021 wordt het album Music Of The Spheres uitgebracht.