Artiest

Mighty Sparrow and Byron Lee

  1. Artiestenchevron right
  2. Mighty Sparrow and Byron Lee
Slinger Francisco, beter bekend als Mighty Sparrow, is de zelfverklaarde 'Calypso King of the World'. De inmiddels bejaarde zanger/songwriter/gitarist kan bogen op een carrière van meer dan 40 jaar.

Roots

Slinger Francisco wordt in 1935 geboren in Gran Roi, een vissersplaatsje in Grenada. Hij groeit op in een arm gezin. Als Slinger pas één jaar oud is, emigreert de familie naar Trinidad, de bakermat van de Calypso-muziek. Als hij eenmaal naar school gaat, wordt hij geselecteerd voor het jongenskoor van St. Patrick's Catholic Church. 

Doorbraak

In het koor ontwikkelt Slinger zijn onmiskenbare (zang)talenten. Als hij 20 jaar is, breekt hij als 'Mighty Sparrow' door met de hitsingle 'Jean and Dinah'. Met dit nummer wint hij Trinidad's Carnival Road March Competition'. Hij ontvangt daarvoor een karige 40 dollar en als protest neemt hij de track 'Carnival Boycott' op. De song neemt de carnavaleske cultuur van Trinidad op de hak.

Boycot

Mighty Sparrow boycot de Carnival Road March Competition drie jaar lang, maar dat weerhoudt hem er niet van om één van de populairste artiesten van de Cariben te worden. Na zijn protest zal hij het evenement maar liefst acht keer op zijn naam schrijven.

Calypso King

Mighty Sparrow benoemt zichzelf tot 'Calypso King of the World' en hij komt ermee weg. Hij wint de prestigieuze 'Trinidad's Calypso Monarch' namelijk elf keer, en geen enkele 'Calypsonian' kan hem dit nazeggen. Samen met Lord Kitchener, Roaring Lion en Lord Invader wordt Mighty Sparrow gezien als de toonaangevende Calypso-artiest van de 20e eeuw.

Nummers van Mighty Sparrow and Byron Lee