Artiest

McCoy Tyner

  1. Artiestenchevron right
  2. McCoy Tyner
Pianist McCoy Tyner (1938) maakte begin jaren 60 naam in het legendarische kwartet van John Coltrane.

Loopbaan

Pianist McCoy Tyner (11 december 1938) maakte begin jaren '60 naam in het legendarische kwartet van John Coltrane. Zijn latere werk werd daardoor steeds vergeleken met de baanbrekende platen die hij met Coltrane maakte. Tyners loopbaan bleek later toch een zeer gevarieerd parcours te vertonen. Zo maakte hij een rij uitstekende platen voor Blue Note en trad op als begeleider van anderen zoals bijvoorbeeld Ike & Tina Turner. Na 1972 maakte hij prachtige platen en in de jaren die volgden werd zijn muzikale spectrum hoe langer hoe breder.

Jeugd

Tyner werd geboren in Philadelphia als oudste van drie kinderen. Hoewel het hele gezin muzikaal was stimuleerde Tyner's moeder hem het meest om zich op muzikaal gebied te ontwikkelen. Hij begon op zijn 13e piano te spelen en na twee jaar had de muziek hem totaal in zijn greep. Zijn eerste echte opdtreden was met Benny Golson en hij werd eerste pianist in Golson en Art Farmers jazztet in 1959.

Coltrane

Na zijn vertrek werd Tyner pianist bij Coltrane's legendarische kwartet. Coltrane kende Tyner al een tijdje en gebruikte ook één van zijn composities: The Believer. Tyner verscheen voor het eerst op Coltrane's bekende plaat: "My Favourite Things" voor Atlantic Records. The John Coltrane Quartet, die bestond uit John Coltrane op tenor-saxofoon, Tyner op piano, Jimmy Garrisson op bas en Elvin Jones op drums, tourde bijna non-stop tussen 1961 en 1965 en maakte een aantal klassieke albums, zoals: Live At The Village Vanguard, Instellar Space en het wereldberoemde A Love Supreme.

Tyner

Tyner heeft zelf ook een aantal albums gemaakt als leader die een grote invloed hebben gehad op andere jazzpianisten. Na het verlaten van Coltrane’s Quartet  maakte hij vele invloedrijke albums, zoals Sahara (1972), Enlightenment (1973), en Fly With The Wind. In zijn muziek voor Blue Note en Milestone gebruikte hij vaak de muziek van Coltrane, maar liet zich ook beïnvloeden door Afrikaanse en Aziatische muziek. Deze albums worden vaak aangehaald als voorbeelden van essentiële, innovatieve jazz uit de jaren '70 die noch Fusion noch Free Jazz was. Hij gebruikte in 1975 ook een klavecimbel, een instrument dat zelden in jazz voorkomt.

Nummers van McCoy Tyner