Artiest

Horace Silver

  1. Artiestenchevron right
  2. Horace Silver
Horace Ward Martin Tavares Silva, beter bekend als Horace Silver (Norwalk (Connecticut), 2 september 1928) is een Amerikaanse jazzpianist en -componist. Hij is bekend om zijn humoristische en funky stijl, en zijn baanbrekende bijdragen aan de hardbop.

Kaap Verdie

Horace Ward Martin Tavares Silva, beter bekend als Horace Silver (Norwalk (Connecticut), 2 september 1928) is een Amerikaanse jazzpianist en -componist. Hij is bekend om zijn humoristische en funky stijl, en zijn baanbrekende bijdragen aan de hardbop. Silver is de zoon van een Kaapverdische vader (zelf van Portugees-Afrikaanse afkomst) en een moeder van Iers-Afrikaanse afkomst, en werd beïnvloed door een brede waaier aan muziekstijlen zoals gospel, Afrikaanse muziek en Latijns-Amerikaanse muziek.

Saxofoon en piano

Hij begon zijn carrière als saxofonist, maar schakelde later over op de piano. Zijn manier van spelen was sterk beïnvloed door de stijl van Bud Powell. Hij werd in een club in Hartford, Connecticut, door de saxofonist Stan Getz ontdekt en met Getz nam hij ook zijn debuutalbum op.

Silver & Blakey

Hij verhuisde naar New York City, waar hij samen met Art Blakey een band startte. In 1952 en 1953 nam hij drie sessies op met zijn eigen trio, bestaande uit Art Blakey op drums en achtereenvolgens Gene Ramey, Curly Russell en Percy Heath op de bas. De alliantie Silver-Blakey hield vier jaar stand. Gedurende deze periode deden Silver en Blakey opnames in Birdland (A Night at Birdland) met Clifford Brown en Lou Donaldson, in het Bohemia met Kenny Dorham en Hank Mobley, en in verschillende studio's. Vanaf dit moment maakte Silver opnames voor het label Blue Note.

Song for my father

In 1963 vormde Silver een nieuwe band met Joe Henderson op tenorsaxofoon en Carmell Jones op trompet. Met deze band nam Silver het grootste deel van zijn bekendste album Song for My Father op.