Artiest

Nick Kamen

  1. Artiestenchevron right
  2. Nick Kamen
Nick Kamen was een Brits model en singer/songwriter die in 1986 een helpende hand van Madonna kreeg. Each Time You Break My Heart leverde hem een top 5-hit op. In 1990 lukt het Kamen weer de top 5 te halen, dit keer met het door hem zelf geschreven I Promised Myself.

Biografie

Nick Kamen wordt op 15 april 1962 geboren in het Engelse plaatsje Harlow. Zijn broer Chester leert hem gitaar spelen. In 1980 verhuist hij naar Londen en verdient al snel wat geld als model. In 1984 is Kamen met een demo bezig wanneer hij door spijkerbroekenmerk Levi’s wordt gevraagd voor een tv-spotje. Het jaar daarop is te zien hoe hij in zijn boxershorts wacht totdat zijn broek gewassen is. Het spotje maakt Nick Kamen een sekssymbool. Dat hij meer kan dan alleen stilzitten en mooi zijn, bewijst hij in 1986 met de single Each Time You Break My Heart, geschreven door Madonna en Stephen Bray. Het bereikt de vijfde plek en ook opvolger Loving You Is Sweeter Than Ever, geschreven door Stevie Wonder, wordt een hit. Beide singles staan op zijn titelloze debuutalbum uit 1987.

Talentvolle broers

Kamens tweede album Us ligt in 1988 in de winkelschappen, maar het album noch de single Tell Me maken weinig los bij de Nederlandse platenkopers. De derde plaat Move Until We Fly uit 1990 levert wel weer een hitsingle op. I Promised Myself bereikt in de zomer van 1990 de vierde plek. Kamens andere broer, Barry, maakt het artwork, waarna hij ook nog albumhoezen ontwerpt voor UB40, Diana Ross en Manic Street Preachers. Na het weinig succesvolle album Whatever, Whenever uit 1992 trekt Nick Kamen zich terug uit de muziekindustrie. Hij overlijdt op 4 mei 2021 aan beenmergkanker. Broer Chester is sinds de jaren tachtig sessiegitarist voor onder meer David Gilmour, Seal, Roger Waters en Robbie Williams.