Artiest

Dobet Gnahore

  1. Artiestenchevron right
  2. Dobet Gnahore
De zangeres, percussioniste, danseres Dobet Gnahoré komt uit de Ivoorkust.
De zangeres, percussioniste, danseres Dobet Gnahoré komt uit de Ivoorkust.

Bété traditie

Als dochter van meesterpercussionist Boni Gnahoré, is Dobet opgegroeid in de krachtige Bété traditie. Ze heeft een tijd bij de Tché Tché dance company gedanst, totdat ze in 1999 met de Franse gitarist Colin Laroche de Féline een duo vormde. Het duo Ano Neko, dat "laten we samen iets maken" in de Bététaal betekent, is gaan toeren in Frankrijk, waar ze zijn gebleven in verband met de instabiele situatie in de Ivoorkust. In Frankrijk heeft het duo in verschillende projecten gewerkt waaronder met Ba Cissoko.

Ano Neko

In 2001 zijn Gnahoré en Laroche teruggegaan en hebben ze studio-opnamen gemaakt samen met Marcellin Yacé. De laatste overleed tijdens de rellen in de herfst van 2002. Toch maar weer terug naar Frankrijk. Daar heeft het duo zich uitgebreid met backing vocals en percussie. Bij Contrejour heeft de groep de debuutcd Ano Neko uitgebracht. Na de cd Ano Neko zijn Na Afriki (2007) Djekpa La You in 2010 uitgekomen.

Panafrikaans

De composities van Dobet Gnahoré variëren van Mandingue melodieën tot Congolese rumba, Ziglibiti uit de Ivoorkust tot Bikoutsi uit Kameroon, Ghanese High-Life tot Zulu koorzang. Dit panafrikaanse geluid wordt weer verrijkt met jazzy pop. Gnahoré zingt in verschillende Afrikaanse talen: Bété, Fon, Baoule, Lingala, Malinke, Mina en Bambara.