Artiest

Harold Melvin & The Blue Notes

  1. Artiestenchevron right
  2. Harold Melvin & The Blue Notes
Vocale groep die in 1954 wordt opgericht in Philadelphia. Bandleider Harold Melvin ziet bandleden komen en gaan, maar met zanger Teddy Pendergrass haalt hij eind jaren zestig een gouden troef bij de band. Mede dankzij hem weet de groep in de jaren zeventig uit te pakken met een aantal grote hits waaronder ‘If You Don’t Know Me By Now’, ‘The Love I Lost’ en ‘Don’t Leave Me This Way’.

Soulzanger Harold Melvin richt in 1954 The Blue Notes op. Het quintet, waarvan hij een tijdje vrijwel alle taken - van leadzang tot choreografie - op zich neemt, ontwikkelt zich gestaag. Vanwege de talloze bezettingswisselingen lijkt wereldroem ver weg, maar wanneer Melvin Cadillacs-drummer Teddy Pendergrass aan zijn band toevoegt, veranderen de zaken.

Teddy Pendergrass

Pendergrass blijkt een vocaal wordt al snel de leadzanger van The Blue Notes. In 1972 tekent men eindelijk een groot contract en beginnen de hits te komen. ‘If You Don’t Know Me By Now’, ‘The Love I Lost’ en ‘Don’t Leave Me This Way’ blijken allemaal krakers te zijn en gedurende een periode van vier jaar is de groep razend populair.

Simply Red

Wanneer Pendergrass de groep verlaat voor een solocarrière, betekent dat ook een stap terug voor The Blue Notes. Bandleider Melvin geeft niet op en tourt tot in de jaren negentig nog met wisselende line-ups. Hij overlijdt in 1997. Het materiaal van de groep blijft echter onverminderd populair en wordt vaak gecovered door onder meer Simply Red, Thelma Houston en Jimmy Somerville.