Artiest

Georges Moustaki

  1. Artiestenchevron right
  2. Georges Moustaki
Grieks/Franse zanger en componist die in 1969 wereldberoemd wordt met zijn nummer ‘Le Métèque’. De in Egypte geboren Moustaki schrijft tijdens zijn lange loopbaan ook voor andere grote artiesten, waaronder Edith Piaf met wie hij een korte verhouding heeft.
Moustaki wordt in 1934 in Egypte geboren. Zijn ouders plaatsen hem op een Franse school waar de zanger voor het eerst in aanraking komt met de Franse chanson. Nadat hij Egypte verruilt voor Frankrijk, belandt hij in 1951 in Parijs waar hij - na een korte loopbaan als onder andere barkeeper en journalist - uiteindelijk begint met het schrijven van liedjes. Zijn afnemers zijn niet de minsten; onder andere Yves Montand en Edith Piaf vertolken zijn nummers. Met laatstgenoemde heeft hij een kortstondige verhouding. Haar bekende hit ‘Milord’ wordt door Moustaki geschreven.

Flairck

In 1968 boekt de componist ook als zanger een eigen grote hit met het nummer ‘Le Métèque’. Ook al is Moustaki als schrijver voor anderen redelijk succesvol, pas vanaf dat moment is hij ook zelf als zanger een ster. De daarop volgende jaren toert hij de wereld rond. Hij werkt in 1982 samen met de Nederlandse groep Flairck en neemt zelfs een album met hen op. Heden ten dage is de zanger nog steeds bijzonder actief; hij neemt nog altijd veel materiaal op en speelt nog zo’n 60 concerten per jaar.

Nummers van Georges Moustaki