Artiest

K's Choice

  1. Artiestenchevron right
  2. K's Choice

K’s Choice is een Belgische rockband, met Gert en Sarah (later Sam) Bettens als spil. De groep breekt in 1996 door met het album Paradise In Me en de daarvan afkomstige hit Not An Addict. De albums Cocoon Crash, Almost Happy en Echo Mountain behalen eveneens de top 10.

Biografie

Sarah Bettens en broer Gert zijn al sinds de jaren tachtig in enige vorm actief als muzikanten. Tijdens hun studie richten ze de band The Basement Plugs op, waarmee ze bekende liedjes coveren in Antwerpen en omstreken. In 1992 krijgt Sarah de kans om een plaatje op te nemen voor platenfirma Double T. Ze brengt in 1992 een cover van de Hank Williams-klassieker I’m So Lonesome I Could Cry op single uit, onder de naam Sara Beth. Het plaatje is een top 10-hit in Vlaanderen. De opvolger Why Don’t You Try Me, een duet met countryster Frankie Miller, bereikt in 1993 de top 10. Het nummer is afkomstig uit de Belgische speelfilm Ad Fundum. Voor de soundtrack maakt Bettens ook nog een nummer met Gert, nu onder de bandnaam The Choice. Er verschijnen een handvol singles onder deze naam in 1993 en 1994.

Not An Addict

Het debuutalbum The Great Subconscious Club, uit oktober 1993, verschijnt aanvankelijk ook onder deze naam, maar wanneer blijkt dat er in de VS al een band is die The Choice heet, wordt de groep gedwongen de bandnaam te veranderen. Bewust van de ironie dat er geen andere optie is, wordt besloten de band om te dopen tot K’s Choice, refererend aan het karakter Jozef K. uit het boek Het Proces van Franz Kafka. K’s Choice doet het niet onverdienstelijk over de grens, waarna er wordt gewerkt aan het tweede album, Paradise In Me, dat in het najaar van 1995 verschijnt. De aanstekelijke rocksong Not An Addict is de eerste single en wordt een flinke hit in landen als Nederland, België, Frankrijk en Australië. Ook in de VS wordt het nummer op de radio gedraaid. Paradise In Me staat begin 1996 bij de bovenste tien in de Nederlandse Album Top 100.

Drie keer Pinkpop

Het succes van Not An Addict en Paradise In Me leidt ertoe dat K’s Choice in mei 1996 mag optreden op Pinkpop. Twee jaar later staat de band daar weer, net na de release van het derde album Cocoon Crash. Er komen geen hitsingles van deze langspeler, maar de plaat is wel goed voor een vijfde plek in de Album Top 100. K’s Choice is op dat moment een van de weinige Belgische groepen met aantoonbaar succes in de VS en is daar vaak op tournee. In het jaar 2000 is de groep terug in de Lage Landen voor optredens op Lowlands, Pukkelpop en in de Melkweg. De single Almost Happy is in het najaar een bescheiden hitje en het gelijknamige album bereikt wederom de top 10 in Nederland. Platenfirma Double T wordt in 2001 verruild voor Epic Records, met een livealbum als eerste release. Dat jaar staat K’s Choice voor de derde keer op Pinkpop.

Rustpauze en solowerk

Voor het eerst in acht jaar tijd brengt Sarah Bettens in 2002 weer een solosingle uit, ditmaal onder haar eigen naam. Het nummer Someone To Say Hi To is afkomstig uit de film Zus & Zo met Halina Reijn. Voor de TV1-serie Sedes & Belli neemt ze datzelfde jaar het duet You Always Know Your Home op met landgenoot Ozark Henry. In augustus is er een concert in Paradiso, Amsterdam, al laat het volgende K’s Choice-album lang op zich wachten. In plaats daarvan wordt het tiende jubileum in 2003 gevierd met een Best Of-cd, waarna Sarah en Gert besluiten een rustpauze in te gelasten. Tussen 2005 en 2008 brengt Sarah Bettens drie soloalbums uit, al zijn die niet de verkoopsuccessen die men van K’s Choice gewend is. De band komt uiteindelijk in 2010 weer bij elkaar voor het album Echo Mountain en voldoet daarmee de laatste contractuele verplichting met Epic Records. De cd komt op 5 binnen in de Album Top 100.

Sam Bettens

K’s Choice is voor het eerst sinds in zeven jaar weer live te zien, te beginnen met een optreden op Paaspop. Aangemoedigd door het hervonden succes richt de band, nu een trio met Eric Grossman, het eigen label Wallaby Records op. De eerste cd die verschijnt is Little Echoes in 2011, met daarop akoestische covers van Split Enz, Radiohead, Damien Rice en Pointer Sisters. De plaat wordt lauwtjes ontvangen. Broer en zus Bettens brengen in 2013 een album als duo uit, getiteld Waving At The Sun. De K’s Choice-albums The Phantom Cowboy (2015) en The Backpack Sessions (2016) behalen nog de Album Top 100, maar Love = Music uit 2018 flopt. Desondanks trekt K’s Choice het daaropvolgende jaar nog steeds volle zalen in Nederland. Sarah Bettens maakt in 2019 bekend voortaan als Sam Bettens door het leven te gaan. Ze brengt in 2020 het debuutalbum uit van haar nieuwe band Rex Rebel.