Artiest

Dick de Graaf

  1. Artiestenchevron right
  2. Dick de Graaf
Al meer dan 25 jaar is saxofonist, componist, bandleider en promotor Dick de Graaf op de Nederlandse en internationale muziekpodia te horen met altijd weer verrassende projecten.
Al meer dan 25 jaar is saxofonist, componist, bandleider en promotor Dick de Graaf op de Nederlandse en internationale muziekpodia te horen met uiteenlopende projecten. Hij is een pure jazzmusicus en een gedreven solist op de tenor- en sopraansaxofoon.  Op de middelbare school speelde hij in diverse bandjes gitaar, basgitaar en drums.

Nieuw Rotterdams Peil

Al tijdens zijn conservatoriumstudie als een van de eerste studenten die de jazzopleiding van het Rotterdams Conservatorium volgden, viel hij op als lid van het saxofoonkwartet Nieuw Rotterdams Peil en van diverse locale jazzbandjes in zijn toenmalige woonplaats Utrecht. Samen met pianist Albert van Veenendaal vormde hij De Duo waarmee ze in de zomer van 1981 het NOS Meervaart Jazz Concours wisten te winnen.

Leerschool

Dick werd ontdekt door trompettist Jeff Reynolds die hem uitnodigde in zijn bigband Maiden Voyage en daarna door trompettist en bandleider  Frank Grasso. De Frank Grasso Big Band waarin Dick van 1982 tot eind 1987 speelde, was een keiharde leerschool.  De big band werd beroemd in Nederland door de wekelijkse concerten in theater Odeon  in Amsterdam. Ook werd in Berlijn, Frankfurt en Madrid opgetreden.

Dick de Graaf Septet

In 1987 richtte Dick zijn Dick de Graaf Septet op, een verzameling muzikantenvan diverse pluimage met hun achtergronden in de blues, traditionele jazz, bebop, latin en freejazz. In diverse bezettingen, alle met violist Michael Gustorff, produceerde Dick met deze band een grote hoeveelheid composities en regelde hij talloze optredens in Nederland en gaandeweg ook steeds meer in het buitenland.

West-Afrika

In 1996 toerde Dick met zijn septet door de West-Afrikaanse landen Burkina Faso, Mali en Senegal. In Mali startte hij vervolgens in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een project op de muziekafdeling van het Institut National des Arts (INA). In 1999 nam hij er de CD Djigui op met het ensemble Les Sofas de Bamako, dat grotendeels bestond uit ex-studenten van het INA. Deze band speelde in 2000 op het hoofdpodium van het festival Mundial in Tilburg. In 2005 trad hij nog een keer met ze op tijdens het festival Jazz a Ouaga in Ouagadougou, waar hij in 2004 met zijn kwartet gespeeld had en in 2006 nog een keer als workshopdocent actief zou zijn.De band trok uitverkochte zalen in Rotterdam en Amsterdam en op uitnodiging van Erkan was Dick in 2006 te gast bij het trio van Erkan in Bursa (Turkije).

Dick de Graaf Quartet

Eind 2006 besloot hij tot de oprichting van het nieuwe Dick de Graaf Quartet met pianist Jeroen van Vliet, bassist Guus Bakker en drummer Pascal Vermeer. .Beluister de opnames gemaakt in Paradox, Tilburg, januari 2008.Meer informatie: http://www.dickdegraaf.com/