Artiest

Yellowjackets

  1. Artiestenchevron right
  2. Yellowjackets
Een "yellowjacket" is Engels slang voor een soort wesp. De naam Yellowjackets werd door de bandleden op het laatste moment gekozen toen ze nog de Robben Ford Band heetten maar er snel een naam moest worden bedacht voor het nieuwe kwartet

Yellowjackets werd in 1977 opgericht als The Robben Ford Group en bestond uit Robben Ford (gitaar), Russell Ferrante (toetsen), Jimmy Haslip (bas) en Ricky Lawson (drums). Het repertoire van de Yellowjackets bestaat uit eigen composities, de meeste geschreven door Haslip en Ferrante.

Met de komst van drummer Kennedy ontwikkelde Yellowjackets hun unieke R&B-achtige sound die valt te omschrijven als "rhythm & jazz".

In de jaren '90 van de vorige eeuw besloot saxofonist Russo zich voltijds te richten op zijn band Little Feat. Hij werd vervangen door Bob Mintzer. Deze wisseling betekende een belangrijke impuls voor de band. Mintzer is een jazz saxofonist pur sang met een aantal belangrijke albums op zijn naam, hetgeen de geloofwaardigheid van de band als jazzkwartet ten goede kwam.

Yellowjackets schudde hiermee definitief het imago van een R&B / jazzfusion groep van zich af en heeft sindsdien een geheel eigen jazz-sound ontwikkeld.

Een "yellowjacket" is Engels slang voor een soort wesp. De naam Yellowjackets werd door de bandleden op het laatste moment gekozen toen ze nog de Robben Ford Band heetten maar er snel een naam moest worden bedacht voor het nieuwe kwartet.

Russell Ferrante herinnert zich daar het volgende van: "The one that popped out was Yellowjackets as it seemed to connotate something lively, energetic, and something with a "sting"." Met andere woorden: "De naam die ineens te binnen schoot was Yellowjackets want dat had het karakter van iets levendigs, iets energieks en iets met een scherp kantje."

Nummers van Yellowjackets