Artiest

Annie de Reuver

  1. Artiestenchevron right
  2. Annie de Reuver
Op de lagere school stuurde meester Jonker haar als er gezongen werd de gang op. Hij vond dat Annie teveel bromde, ze leek wel een jongen.

Tien jaar later trad Annie de Reuver op met The Ramblers, toen één van de beste orkesten in Nederland. Annie werd een zeer gewaardeerde en succesvolle naoorlogse zangeres. Haar zangcarrière omspant ondertussen meer dan zeventig jaar. En nog steeds kan de bijna 91-jarige Annie de Reuver het zingen niet laten.

Winkeljuffrouw

Annie wordt als Anna Maria Clasina de Reuver op 19 februari 1917 geboren in Rotterdam. Ze groeit op in een arm gezin en erft de muzikale genen van haar zingende moeder en opa en accordeon spelende oma. Wanneer Annie 13 jaar is moet zij van haar vader gaan werken. Annie heeft allerlei baantjes variërend van hulp in de huishouding tot winkeljuffrouw. Ondertussen zingt zij in allerlei plaatselijke bandjes, waaronder The Blue Powers.

Ladycrooner

Op een middag ziet Annie samen met trombonist Jaap van Veen The Ramblers optreden in dancing Pschorr aan de Coolsingel. Annie is diep onder de indruk van The Ramblers waarna Jaap op orkestleider Theo Uden Masman afstapt of zij niet een nummertje met hen mag meezingen. Masman stemt toe en Annie zingt haar eerste liedje met The Ramblers, 'I Can’t Give You Anything But Love'. Ook in de rechtstreekse radio-uitzending die de AVRO die avond verzorgt, zingt Annie mee met The Ramblers. Een nieuwe Nederlandse ‘ladycrooner’ is opgestaan. Eentje van slechts 16 jaar oud!

Poppetjes

Na The Ramblers volgen optredens met onder anderen The Red White And Blue Stars, de Avroleans en The Skymasters. Met dat laatste orkest beleeft Annie haar mooiste jaren. Ze scoort hits met liedjes als 'Harmonica Jim', 'Veel Bittere Tranen', 'Lied Van Het Pierement' en 'Kijk Eens In de Poppetjes Van Mijn Ogen'. Met haar eigen orkest De Reuvertjes treedt ze op voor de Nederlandse militairen in Nederland, Duitsland en overzee. In de jaren zestig trekt Annie als boerin Drieka heel Nederland rond met de Boertjes Van Buûten.

Talentenscout

In 1968 belandt Annie in een tweede fase van haar carrière. Ze treedt in dienst als talentenscout en productieleidster bij grote platenmaatschappijen als Dureco, CNR en Telstar van Johnny Hoes. Annie ontdekt talenten als Pierre Kartner, Ben Cramer, Oscar Harris, Zusjes De Roo en de Kermisklanten. Ze is jurylid in allerlei talentenjachten, waaronder die van Jan Rietman’s radioprogramma Los Vast. Op haar zeventigste produceert zij nog de hit 'Kleine Jodeljongen' van Manke Nelis.

Ongeluk

In haar privéleven heeft Annie veel tegenslagen te verwerken. Ze trouwt vier keer maar laat zich ook vier keer scheiden. Met haar tweede echtgenoot Jack Philips woont ze een paar jaar in Venezuela. Samen adopteren ze twee kinderen van wie het oudste jongetje verdrinkt. In 1987 raakt Annie betrokken bij een ernstig verkeersongeluk, wanneer zij met een aantal bevriende artiesten op tournee is in Amerika. Drie mensen uit het gezelschap komen daarbij om het leven. Zelf raakt Annie licht gewond.

Pensioen

Gedurende haar carrière heeft Annie vele prijzen gewonnen, waaronder een Gouden Harp, de Erasmusspeld van de Gemeente Rotterdam, een Koninklijke onderscheiding en de Lowlands Bokaal voor The Oldest Entertainster Ever. Annie is nooit met pensioen gegaan. Zo treedt zij in 2005 op in het Nieuwe Luxor Theater tijdens het 60-jarige Bevrijdingsfeest van de stad Rotterdam en in 2006 in Tilburg tijdens het Festival van het Levenslied. In januari 2007 verschijnt haar samen met journalist Rein Wolters geschreven autobiografie Onverbloemd! Het eerste exemplaar krijgt zij uitgereikt door haar goede vriend Bas van Toor, de clown van Bassie & Adriaan. In deze autobiografie schrijft Annie: “Ik heb nimmer stilgezeten. Ik voel veel geluk bij mezelf omdat ik veel mensen een gelukkig momentje heb mogen bezorgen.”