Artiest

Akwasi

  1. Artiestenchevron right
  2. Akwasi
Akwasi is een Nederlands-Ghanese rapper, producer en woordkunstenaar. In eerste instantie wordt hij bekend als lid van de rapformatie Zwart Licht en gaat later solo. Het grote publiek kent hem van Expeditie Robinson en controversiële uitlatingen omtrent Zwarte Piet.

Biografie

Akwasi Owusu Ansah wordt op 6 maart 1988 geboren in Amsterdam. Hij heeft de wens om te acteren en wordt toegelaten op de toneelacademie in Maastricht. In 2007 richt hij samen met Ramon Slager (Hayzee) en Leeroy Molly de rapgroep Zwart Licht op en het drietal krijgt een platendeal bij hiphoplabel Top Notch. Vooral in het livecircuit gooit Zwart Licht hoge ogen en hun optredens worden dan ook drie jaar op rij bekroond met een award van State Magazine. Terwijl Zwart Licht flink aan de weg timmert, rond Akwasi in 2012 zijn acteeropleiding af. Hij is dan al in enkele tv-rolletjes te zien, alsmede in het theater. Akwasie gaat in 2013 solo.

Zwarte Piet

Hij gooit tijdens het culturele festival Oerol hoge ogen met zijn theatervoorstelling Daar Ergens, met muziek van Bram Vermeulen. Hij maakt er een volledig album bij, dat hij uitbrengt op zijn eigen label Neerlands Dope — een knipoog naar Vermeulens cabaretgroep Neerlands Hoop, met daarin ook Freek de Jonge. Akwasi is in verschillende hoedanigheden te zien op tv en brengt geregeld muziek en poëzie uit. Zo is hij geregeld te gast in De Wereld Draait Door en hij doet mee aan Expeditie Robinson. In 2020 komt hij negatief in het nieuws nadat hij tijdens een Black Lives Matter-protest felle uitspraken doet over Zwarte Piet. Later dat jaar steelt hij na een interview twee laptops van een journalist.