Artiest

Taksim Trio

  1. Artiestenchevron right
  2. Taksim Trio
Taksim Trio was het hoogtepunt van de wereldmuziekbeurs Womex 2007 in Sevilla. Na afloop waren festivaldirecteuren, programmeurs, boekers, journalisten en publiek het voor één keer roerend eens: dit is een van de indrukwekkendste wereldmuziekprojecten van de laatste jaren.
Taksim Trio was het hoogtepunt van de wereldmuziekbeurs Womex 2007 in Sevilla. Na afloop waren festivaldirecteuren, programmeurs, boekers, journalisten en publiek het voor één keer roerend eens: dit is een van de indrukwekkendste wereldmuziekprojecten van de laatste jaren.Taksim Trio verenigt drie Turkse meesterinstrumentalisten. De bekendste is Hüsnü Senlendirici, die tot de beste klarinettisten ter wereld gerekend wordt en in Turkije supersterstatus geniet. Hoewel de leider van het drietal, speelt hij tijdens concerten vooral een dienende rol en geeft alle ruimte aan Ismail Tunçbilek op baglama (luit met lange hals) en Aytaç Dogan op kanun (citer). De bundeling van vriend- en vakmanschap met veelvuldig samen improviseren heeft geresulteerd in een gracieuze en meditatieve stijl, die het klassieke Ottomaanse idioom verbindt met volksmuziek uit Europa en het Midden-Oosten, plus invloeden uit rock, jazz, ambient en kamermuziek.

Uniek muzikaal universum

Het gelijknamige debuutalbum uit 2007, maandenlang een beststeller in Turkije, wordt gesierd met melodieën op het snijvlak tussen Oost en West. Taksim Trio balanceert tussen traditie en vernieuwing en schept een volstrekt uniek muzikaal universum, waarbij spelplezier, bezieling en improvisatie vooropstaan. Op zoek naar het verhaal achter Taksim Trio reisden we begin juni af naar Istanbul, waar de drie muzikanten tekst en uitleg gaven in een trendy café-restaurant met uitzicht over de Bosporus. Dogan: 'We hebben bewust voor deze naam gekozen omdat het Taksimplein een plek is waar mensen uit de hele wereld elkaar ontmoeten. Dat is precies wat we met onze muziek willen uitstralen: een kruisbestuiving van culturen.'Zijn ze verbaasd over hun succes? Tunçbilek: 'Het is nooit onze bedoeling geweest om een album te maken dat wereldwijd zou aanslaan. We deden het in de eerste plaats voor onszelf, omdat we het een interessante onderneming vonden en omdat we onze muziek vast wilden leggen voor later. De mondiale belangstelling heeft ons nogal verrast, maar inmiddels ook doen besluiten om door te gaan. We gaan zeker nog een album opnemen, misschien wel twee.'

Vriendschap en vertrouwen

Leidt de sterstatus van Senlendirici nooit tot spanningen binnen het trio? Tunçbilek: 'We kennen elkaar door en door en zitten op dezelfde golflengte. We respecteren en steunen elkaar en dat heeft een heel positieve uitwerking op onze muziek.' Senlendirici knikt instemmend: 'De basis van ons succes is vriendschap en vertrouwen. Zonder dat bereik je niets in het leven.'De in 1976 in Bergama geboren Senlendirici stamt uit een muzikaal geslacht van Roma (zigeuners). 'Mijn grootvader Hüsnü, naar wie ik vernoemd ben, speelde klarinet, mijn andere grootvader en mijn vader trompet. Sinds ik als vijfjarige mijn eerste schreden op de klarinet zette, heeft het instrument me nooit meer losgelaten. Mijn spel is vooral beïnvloed door Anatolische volksmuziek en jazz, en door helden als Ivo Papasov, Giora Feidman en Mustafa Kandirali.'Als afscheid geeft Senlendirici een jubelende klarinetsolo ten beste, die bij de aanwezigen de rillingen over de rug doet lopen en zelfs de machtige Bosporus lijkt beroeren.Bas Springer. Lees meer over Turkse muziek in Mixed, kijk op www.mixedmagazine.nl.