Artiest

Bob Dylan

  1. Artiestenchevron right
  2. Bob Dylan
Robert Allen Zimmerman, beter bekend als Bob Dylan, is een Amerikaanse singer/songwriter die sinds de jaren '60 actief is in de popmuziek. Bob Dylan heeft een flink aantal evergreens op zijn naam staan, waaronder 'Knockin' On Heaven's Door', 'Like A Rolling Stone', 'Lay Lady Lay' en 'I Want You'.

Bob Dylan wordt in 1941 geboren als Robert Allen Zimmerman. In zijn kinderjaren schrijft hij al gedichten en leert hij zichzelf gitaar en piano spelen. Hij speelt in zijn tienerjaren in een aantal bands, maar tijdens zijn studententijd staat hij liever alleen op het podium. 

Cool

Hij speelt in kleine clubs in Minnesota en denkt veelvuldig na over een trektocht door Amerika, in navolging van de zanger en landloper uit de jaren dertig, Woody Guthrie. Als artiestennaam neemt hij Bob Dylan aan, omdat hij het 'cool' vindt klinken (de zanger is liefhebber van de dichter Dylan Thomas, maar hij zegt dat het hier niks mee te maken heeft). 

Zingen

In 1961 besluit hij defintitief als zanger door het leven te willen gaan en hij stopt met school. Hij verhuist naar New York en treedt veel op in Greenwich Village. Hier raakt hij langzaam bekend. Ook gaat hij hier regelmatig op bezoek bij Woody Guthrie, die in het ziekenhuis ligt met de zogenaamde 'dansziekte'. Hij speelt liedjes voor Guthrie en schrijft ook het nummer 'Song To Woody' voor hem. In maart '62 verschijnt het eerste album van Dylan met daarop 'Song To Woody'. Het album slaat aan en Dylan begint als een dolle te schrijven aan zijn tweede album. The Freeweelin'Bob Dylan bevat voornamelijk politieke protest songs en is een ongekend succes. Dylan lijkt al aan het begin van zijn carrière een meesterwerk op zijn naam te zetten.

Ongeluk

Zijn succes blijft groeien, totdat hij in 1966 bij een motorongeluk zijn nek breekt. Hij trekt zich terug in zijn huis in Woodstock om te herstellen en bij zijn inmiddels gestichte gezin te zijn. Na een paar maanden vergezelt zijn begeleidingsband The Hawks hem in Woodstock. Samen werken ze aan de nummers voor een nieuw album, John Wesley Harding, wat Country getint is.Dylan schrijft steeds meer countrynummers en een deel van zijn fans haken af. Toch blijft hij muziek maken. Voor de film Pat Garret and Billy The Kid uit 1973, waar hij zelf ook een rol in speelt, maakt hij de klassieker 'Knockin' On Heavens Door'; het nummer wat later dankzij Guns 'N Roses nog een keer een hit wordt.

Breuk

Vlak voor zijn toernee in 1974 geeft zijn vrouw Sara te kennen dat ze wil scheiden. Op de plaat Blood In The Tracks die het jaar daarna volgt, is goed te horen wat Dylan in die periode doormaakt. Het album schiet door naar nummer 1 en Dylan gaat wederom op tournee. Het ideaalbeeld van Woody Gurthie's reizen bevalt Dylan goed, want hij is gedurende zijn carrière veel onderweg met zijn band.Hij bekeert in 1979 zich tot het Christendom en brengt tot 1983 een aantal reli-pop albums uit, maar met weinig succces. Met zijn album Infidels slaat hij echter weer ijzersterk terug.Ook hierop volgt weer een tournee (samen met Tom Petty & The Heartbreakers), die op zijn beurt weer gevolgd wordt met een tournee (samen met The Grateful Dead). En, hoe saai het ook begint te klinken, ook die tour wordt in 1988 weer gevolgd door een tournee. Deze laatste heet 'The-Never-Ending-Tour' en duurt tot in het eind van de jaren negentig.

Meesterlijk

In 1988 sluit Dylan zich ook aan bij The Traveling Wilburys. Deze samengestelde band bestaat uit George Harrison, Roy Orbison, Jeff Lynne, Tom Petty en Dylan zelf. 'Handle With Care' is de titel van hun enige hit. Dylan bedenkt hem, wanneer hij een verhuisdoos in zijn garage ziet staan met deze tekst erop.Dylan brengt in de jaren 90 nog een aantal albums uit, waaronder een Unplugged album bij MTV. Hij krijgt in 2001 ook nog een Oscar voor het nummer 'Things Have Changed' uit de film Wonderboys. Dylan wordt door velen nog steeds gezien als de meester van de liedteksten. In 2009 komt er een kerst-cd uit genaamd Christmas in the Heart.