Artiest

Cannonball Adderley

  1. Artiestenchevron right
  2. Cannonball Adderley
Julian Edwin "Cannonball" Adderley (Tampa (Florida), 13 september 1928 - Gary (Indiana), 8 augustus 1975) was een Amerikaanse jazz alt-saxofonist. De bijnaam Cannonball is een verbastering van cannibal ("kannibaal"); Adderley dankte deze aan zijn dikke postuur en grote vraatzucht. Adderley staat ook bekend onder de bijnaam Buckshot Lafonque.

New York & Miles Davis

Cannonball verhuisde naar New York in 1955. Hij voegde zich bij het Miles Davis-sextet in 1957, rond de tijd dat John Coltrane de band verliet om bij Thelonious Monk's band te gaan spelen. Adderley speelde onder meer op de Davis-opnames Milestones en Kind of Blue. Samen met zijn broer, trompettist Nat Adderley richtte hij het Cannonball Adderley Quintet op. 

Soul Jazz

Hoewel het Cannonball Adderley Quintet in zijn eerste vorm niet erg succesvol was, nam de erkenning en het succes toe nadat Cannonball de band van Miles Davis verliet en het kwintet opnieuw vormde. De live opgenomen LP The Cannonball Adderley Quintet in San Francisco, uit 1960, wordt een best-seller. Dit album is ook een voorbeeld van het begin van de 'soul jazz' die Adderley met zijn kwintet ontwikkelde. Een stijl die een brug slaat tussen de bebop en de gospel.