Artiest

Dr. John

  1. Artiestenchevron right
  2. Dr. John
Malcolm John "Mac" Rebennack Jr. werd geboren in New Orleans in 1940. Hij ontwikkelde zich tot een eigenzinnige muzikant in de jaren 60 en 70.

Wijsvinger

Dr. John begint in de jaren 50 als sessiemuzikant in New Orleans. Hij speelt gitaar en switcht even naar bas. Uiteindelijk moet hij helemaal overstappen naar piano, omdat zijn wijsvinger er bijna af wordt geschoten als hij zijn vriend en bandgenoot Ronnie Barron wil beschermen.

Voodoo

In de jaren 60 en 70 wordt Dr. John echt bekend. Hij combineert typische R&B uit New Orleans met psychedelische rock, wat een bijzondere mix oplevert. Hij speelt samen met Professor Longhair. Samen geven ze optredens waar heftige kostuums worden gebruikt en waar voodoo een belangrijke rol speelt. Na de jaren 70 neemt de populariteit snel af. Dr. John maakt in de jaren 90 de titelsong van de populaire sitcom "Blossom". Ook schrijft hij de muziek voor "The Last Waltz", een documentaire van Martin Scorsese en doet hij de muziek voor Blues Brothers 2000.

Locked Down

Op advies van zijn kinderen komt Dr. John in contact met Dan Auerbach van The Black Keys. Ze nemen samen een album op. Dan Auerbach zit achter de knoppen en speelt hier en daar mee op de gitaar. Ook enkele muzikanten van The Dap Kings, die o.a. hebben gespeeld met Al Green en Amy Winehouse, spelen mee voor het Locked Down album. Om Dr. John buiten zijn gebruikelijke kader te laten denken luisteren ze tijdens het opnemen van het album enkel naar Afrikaanse funk en jazz. Dat is hier en daar goed terug te horen.