Artiest

Peter Koelewijn

  1. Artiestenchevron right
  2. Peter Koelewijn
Hij is de pensioensgerechtigde leeftijd ruimschoots gepasseerd maar wordt nog altijd de Godfather van de Nederlandse Rock & Roll genoemd. We hebben het over Peter Koelewijn, de rock & roll-legende uit Eindhoven die naast zijn eigen succesvolle carrière ook aan de basis stond van veel andere Nederlandse artiesten. En met zijn liedje Kom Van Dat Dak Af heeft hij tenminste één rock & roll-klassieker op zijn naam staan.

Cowboyliedjes

Peter Cornelis Koelewijn wordt op 29 december 1940 geboren in Eindhoven als zoon van een vishandelaar. De kleine Peter groeit op met de liedjes van onder anderen Frankie Laine, Rosemary Clooney, Johnny Ray en The Kilima Hawaiians. In 1953 krijgt Peter zijn eerste gitaar waarop hij ook zijn eerste cowboyliedjes componeert. Op de MULO in Eindhoven – waar Anneke Grönloh ook op zit - start hij zijn eerste bandje met medeleerlingen als Harry van Hoof, Charles Jansen en Peter van der Voort. Met deze drie jongens formeert hij later ook Peter en zijn Rockets.

Amerikaanse soldaten

Via Amerikaanse soldaten die zijn gelegerd in Duitsland maar hun verlof komen doorbrengen in Eindhoven, maakt Peter kennis met de Amerikaanse rock & roll van Little Richard, Chuck Berry, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis en Elvis Presley. Vanaf dat moment weet Peter wat hij met zijn Rockets wil spelen: rock & roll, maar dan wel Nederlandstalige rock & roll.

Tijd voor Teenagers

Vlak nadat Peter in 1959 zijn HBS heeft afgerond en als leerling-journalist bij het Eindhovens Dagblad aan de slag gaat, krijgt hij de kans een proefopname te maken bij platenmaatschappij Bovema in Heemstede. En zo reist Peter samen met de Rockets per trein van Eindhoven naar Heemstede. Onderweg repeteert hij met de bandleden nog even het liedje dat hij net heeft geschreven, 'Kom Van Dat Dak Af'.

Nieuw talent

Eenmaal in de studio in Heemstede worden drie liedjes opgenomen, 'De Hele Stad Is Gek En Dol', 'Jenny' en 'Kom Van Dat Dak Af'. De band met daarop de drie liedjes blijft een tijdje op de plank liggen totdat Co de Kloet – die op dat moment het legendarische programma Tijd Voor Teenagers presenteert – bij Bovema langskomt op zoek naar nieuw talent. De Kloet hoort 'Kom Van Dat Dak Af' en vindt dat Bovema het plaatje meteen op single moet uitbrengen. Dat gebeurt ook. Een paar weken later staat het liedje op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten. Een legende is geboren.

Producer

Het enorme succes van 'Kom Van Dat Dak Af' krijgt een vervolg met Nederrockers als 'Laat Me Los', 'Marijke' en '24.000 Kussen'. Met Anneke Grönloh maken Peter en zijn Rockets de hit 'Ma, Hij Wil Zo Graag Een Zoen'.

De klad er in

Halverwege de jaren zestig komt de klad er in. Peter verandert de samenstelling van de Rockets maar de hits blijven vooralsnog uit. Vervolgens krijgt Peter van zijn platenmaatschappij het aanbod om zijn muzikale kennis in te zetten als producer van nieuw talent. En zo produceert Peter platen van onder anderen Armand, Q65, Connie Vandenbos, Lowland Trio, Ronnie en de Ronnies, Nico Haak, Bonnie St. Claire, Left Side, Bots, Louis Neefs, Ria Valk en Willeke Alberti. Voor Egbert Douwe, de artiestennaam van Peters goede vriend en Veronica DJ Rob Out, schrijft en produceert hij in 1968 diens nummer 1-hit 'Kom Uit De Bedstee M’n Liefste'.

Veronica

In 1971 brengt Peter een nieuwe versie uit van 'Kom Van Dat Dak Af'. Wederom wordt het liedje een grote hit waarna Peter een nieuwe Rockets formeert en in den lande optreedt. Als gevolg daarvan scoren Peter en zijn Rockets weer een serie van hits waaronder rockliedjes als 'Mij Oh Mij', 'Angeline (M’n Blonde Sexmachine)' , het aan Rob Out opgedragen Robbie en 'Veronica Sorry', dat Peter schrijft als bekend wordt dat piratenzender Veronica haar uitzendingen definitief moet staken van de Nederlandse overheid. In 1978 brengt Peter zijn eerste soloalbum Het Beste In Mij Is Niet Goed genoeg Voor Jou uit. De plaat bevat de hits 'Je Wordt Ouder Pappa' en 'KL 204 (Als Ik God Was)' en wordt bekroond met goud en een Edison. In datzelfde jaar start Peter zijn succesvolle samenwerking met de meidengroep Babe voor wie hij 16 hits schrijft en produceert.

Rap

Op uitnodiging van het inmiddels tot het omroepbestel toegelaten Veronica doet Peter in 1981 met zijn nieuwe Rockets een live optreden voor het populaire tv-programma Countdown. Van de show wordt een succesvolle dubbelelpee uitgebracht. Met de daarvan afkomstige single 'Klap Maar In Je Handen' scoort Peter een dikke Top 10-hit. Ook de live versie van 'Kom Van Dat Dak Af' wordt opnieuw en voor de derde keer een hit in Nederland. In 1983 brengt Peter zijn soloalbum Diep Water uit, waarop de hit De Sprong In Het Duister staat als ook twee duetten met Marga Bult , de zangeres van Babe. In 1989 wordt 'Kom Van Het Dak Af' voor de vierde maal een hit, ditmaal in een rapversie met MC Miker G & DJ Sven.

Gompie

In de jaren negentig is Peter als producer actief voor Grant & Forsyth, met welk duo hij vele succesvolle countryplaten maakt. Als zanger scoort hij in 1995 onder het pseudoniem Gompie een onverwachte Europese tophit met 'Alice, Who The X Is Alice?' Niet lang daarna wordt Peter de vaste producer van de Belgische zanger Helmut Lotti, met wie hij maar liefst zeven albums opneemt die allen worden bekroond met goud en/of platina. Ook Engelbert Humperdinck en Lee Towers maken dankbaar gebruik van Peters grote muzikale ervaring en vakkennis.

Waardering

In 2002 geeft Peter een aantal succesvolle reünieconcerten met de Rockets uit de jaren zeventig. Helaas wordt er geen concertalbum uitgebracht. Wel verschijnt er in 2005 een dvd met concertbeelden van Peter en zijn Rockets. Twee jaar later krijgt Peter in Carré Amsterdam de prestigieuze Radio 2 Zendtijd Prijs uitgereikt tijden een groot galaconcert waar vele Nederlandse artiesten liedjes van zijn hand zingen. In november 2009 brengt hij zijn voorlopig laatste soloplaat Een Gelukkig Man uit.

 

In 2010 ontvangt Peter de TROS kompas Oeuvre Prijs als blijk van waardering voor wat hij voor de Nederlandse muziek heeft betekent. Een jaar later is Peter te gast in het tv-programma De Beste Zangers Van Nederland. Tevens wordt 'Kom Van Dat Dak Af' door de bezoekers van TROS Sterren.NL gekozen tot het meest aansprekende Nederlandstalige liedje uit de Nationale Top 100. De inmiddels 71-jarige Peter Koelewijn wil nog steeds niet van ophouden weten. Dat kan ook niet anders voor een gepassioneerd iemand die zijn hele leven al muziek ademt, eet, drinkt en beleeft.