Artiest

Texas

  1. Artiestenchevron right
  2. Texas
Ondanks de Amerikaanse naam heeft Texas vooral in Europa succes, met name eind jaren ’80 en in de jaren ’90. Van de albums Southside, White On Blonde en The Hush worden miljoenen exemplaren verkocht. ‘Say What You Want’ en ‘Inner Smile’ zijn in Nederland de grootste hits.

Succesvol debuutalbum Southside

De groep uit Glasgow, Schotland, wordt in 1986 opgericht. Drie jaar later scoort Texas de eerste hit met ‘I Don’t Want A Lover’. De single is afkomstig van het debuutalbum Southside. Het popalbum met bluesachtig gitaarwerk is wereldwijd een hit. Van het album gaan ruim twee miljoen stuks over de toonbank. Toch blijft de band vooral in het voorprogramma staan van andere acts en hebben de andere singles van het debuutalbum niet zoveel succes.

Op zoek naar een hit

Het tweede album Mothers Heaven en het derde album Ricks Road zijn niet zo’n succes, zeker niet in vergelijking tot de succesvolle debuutplaat. De singles ‘Why Believe In You’ en ‘In My Heart’ kunnen ook geen potten breken. Critici noemen de laatste plaat te ‘clean’ en er wordt volgens hen te dwangmatig naar een hit gezocht.

Comeback met 'Say What You Want'

Na een rustpauze van twee jaar komt Texas in 1996 weer bij elkaar voor een concert in hun eigen Glasgow. De comeback gaat gepaard met de nieuwe single ‘Say What You Want’. En dat nummer slaat in als een bom met hoge noteringen in veel Europese landen, en top vijf in Engeland. De daaropvolgende singles ‘Halo’, ‘Black Eyed Boy’, ‘Put Your Arms Around Me’ en de remix van ‘Say What You Want (All Day Every Day)’ met rappers Method Man en RZA zijn allemaal top 10-hits in Groot-Britannië. De remix haalt in 1998 de vijfde plek in de Nederlandse hitlijst. De band plukt de vruchten van het succes met een uitgebreide Europese tour en een tournee door Australië. Het album White On Blonde is het meest succesvolle album van Texas.

Sexy Sharleen Spiteri

Het vijfde album in 1999 is The Hush en is wederom een succes. Deze plaat is iets zwoeler en sexyer dan de voorgangers. Dit is vooral terug te zien aan de sexy foto's van zangeres Sharleen Spiteri op de albumcover en op de singles. De single ‘In Our Lifetime’ doet het goed in onder andere Groot-Britannië, België en Spanje. ‘Summer Son’ behaalt de vijfde plek in de Britse hitlijst.

Greatest Hits met nieuwe singles

Na ruim tien jaar en vijf albums brengt Texas een Greatest Hits-album uit in 2000. Er staan ook vijf nieuwe liedjes op. De nieuwe liedjes ‘In Demand’ en ‘Inner Smile’ doen het beide goed op de radio en verkopen ook goed. 'In Demand' schrijft de band samen met Dallas Austin, de man achter TLC (en die Madonna, Michael Jackson en Boyz II Men ook een handje heeft geholpen). Bijna twee miljoen stuks worden er van de verzamelaar verkocht.

Mama worden en geflopt album

Zangeres Sharleen Spiteri wordt moeder in 2002. Slechts een jaar later volgt het album Careful What You Wish For. Het album is commercieel gezien een flop. De topdagen van Texas lijken voorbij. Critici vinden de muziek te veilig en fans zijn teleurgesteld na drie jaar wachten op een gloednieuw album. De plaat heeft meer soulinvloeden en verschillende rappers doen hun intrede op de liedjes, waaronder de Canadees Kardinal Offishall.

Vanouds Texas

In 2005 komt het album Red Book uit. Texas lijkt terug te grijpen naar de formule van het succesalbum White On Blonde. De Britten pikken de eerste single ‘Getaway’ op en Texas scoort wederom een top 10-hit aldaar. In Frankrijk verkoopt het album het beste, de Fransen blijken door de jaren heen een goede markt voor Texas. In Nederland slaan de singles ‘Getaway’, ‘Sleep’ en ‘Can’t Resist’ niet aan.

Nieuw album in 2013 en 2015

Na het live-album The BBC Sessions (2007) gaat de band uit elkaar. In mei 2013 komt het achtste studioalbum The Conversation uit. De plaat behaalt een top 10-notering in België en Groot-Brittannië. In Nederland slaat het album niet aan. De Schotse band komt op 16 februari 2015 met hun nieuwe album TEXAS 25, de plaat die wordt uitgebracht vanwege het 25-jubileum van de groep. Het album bevat de beste nummers uit 25 jaar Texas, waarbij cd 1 uit soulversies van die nummers bestaat. Naast de jubileumtour houdt Texas in het voorjaar van 2015 een Europese tour. Nederland is niet opgenomen in het tourschema van de band.