Artiest

Fujii Satoko

  1. Artiestenchevron right
  2. Fujii Satoko
Pianiste Fujii Satoko is een grote naam in de hedendaagse impro-scene van Japan. Ze trad één keer eerder op in Nederland. En nu dus weer tijdens NSJ 09.
Pianiste Fujii Satoko is een grote naam in de hedendaagse impro-scene van Japan. Ze trad één keer eerder op in Nederland. En nu dus weer tijdens NSJ 09. Toen met Misha Mengelberg, nu met haar nieuwe Japanse kwartet Ma-Do.

Raam

Wanneer Satoko een nieuwe band samenstelt, tekent dit de nieuwe muzikale koers die zij uitzet. 'Ma-Do' betekent raam in het Japans en 'Ma' de stilte tussen tonen. En dat is nu precies wat Satoko zoekt in haar nieuwe kwartet; een gevoeligheid voor klankkleur, stilte, interactie en een subtiele balans tussen interpretatie en compositie.

Sonisch

In tegenstelling tot haar vorige kwartet, een rockband met een krachtig geluid, weet Ma-Do fijnmazige collages op te bouwen die zich als een raam naar buiten openen. De composities die Satoko voor Ma-Do schreef, openen nieuwe sonische mogelijkheden en omvatten een rijke schakering aan stemmingen en tempo's.Tijdens North Sea Jazz 2009 speelde Fujii Satoko op zondag 12 juli in de Missouri-zaal, die die dag in het teken stond van de Japanse jazz.