Artiest

Antonio Carlos Jobim

  1. Artiestenchevron right
  2. Antonio Carlos Jobim
De van oorsprong Braziliaanse Antonio Carlos Jobim (kortweg: Tom Jobim), maakte furore als songwriter, componist, arrangeur, zanger, pianist en gitarist. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de bossanova.

Toneelstuk

Antonio Carlos Jobim werd in 1927 geboren in Rio de Janeiro. Hij werd geinspireerd door verschillende beroemde componisten, zoals bijvoorbeeld Pixinguinha. Onder zijn leraren waren Lucia Branco en Hans-Joachim Koellreutter. Hij werd bekend in Brazilie tijdens het maken van de muziek voor het toneelstuk "Orfen de Conceicao". De songteksten werden geschreven door Vinicius de Moraes, een dichter. De samenwerking tussen Moraes en Jobim verliep zo soepel, dat ze nog langer samen muziek zijn blijven maken.

Bossanova

In 1962 ging Jobim samenwerken met Stan Getz, Joao Gilberto en diens vrouw Astrud Gilberto. Het resulteerde in het veroveren van de Engelstalige markt. Het album Getz/Gilberto kwam in '63 uit en sleepte maar liefst vijf Grammy's in de wacht! Het jaar daarna kwam Getz/Gilberto Vol. 2 uit. Het eerste album zorgde tevens voor een ware bossanova hype in de V.S. Jobim veroverde de wereld, werkte samen met artiesten als Frank Sinatra en Ella Fitzgerald. In 1994 overleed hij aan een hartaanval. Zijn lichaam werd teruggevlogen naar Brazilie, waar hij begraven werd. Het vliegveld van Rio de Janeiro is naar hem vernoemd.