Artiest

Antonio Zambujo

  1. Artiestenchevron right
  2. Antonio Zambujo
Fadozanger uit Lissabon.
Fadozanger uit Lissabon.

Cante Alentejano

António Zambujo is geboren in Beja in September 1975. Hij wordt omringd door de “Cante Alentejano” (twee-stemmige liederen) als hij opgroeit. Op zijn 8ste begint hij klarinet te spelen aan het Baixo Alentejo Regional Conservatorium. Al heel jong voelt hij zich aangetrokken tot de fado. Zijn helden zijn Amália Rodrigues, Maria Teresa de Noronha, Alfredo Marceneiro, João Ferreira Rosa, Max en anderen. Op zijn 16e doet hij mee aan een lokale fado wedstrijd.

De musical

Als hij klaar is met zijn klarinetlessen verhuist hij naar Lissabon. Door Mário Pacheco, de beroemde Portusese gitarist en componist wordt hij meteen opgenomen in de Clube do Fado in de beroemde wijk Alfama. In de musical "Amália", van Filipe La Féria, speelt hij de eerste echtgenoot van Amália. De musical draait 4 jaar in Lissabon en toert daarna door heel Portugal.

O mesmo fado

In 2002 brengt hij zijn debuutcd O mesmo fado uit met eigen composities en gedichten van José Luís Gordo en Mário Rainho. In datzelfde jaar wint hij de Beste Nieuw Fado Stem van Radio Nova FM. In 2004 komt zijn tweede album Por meu cante uit met oude Alentejo liederen uit zijn geboortestreek en mixt ze met nieuwe fadogeluiden. Hij wordt begeleid door Paulo Parreira (Portugese gitaar) en Ricardo Cruz (contrabas).

Bulgarije en Brazili

ëIn 2007 komt zijn derde cd uit Outro Sentido met de speciale gasten: “Angelite - The Bulgarian Voices”. Er is ook een Brazilaanse versie van het album met participatie van Roberta Sá en Trio Madeira Brasil, Zé Renato en Ivan Lins. In 2010 komt zijn vierde album uit GUIA.Foto: Rita Carmo