Artiest

Hep Stars

  1. Artiestenchevron right
  2. Hep Stars
In het Zweden van de jaren zestig zijn het niet The Beatles of The Rolling Stones, maar de nationale band Hep Stars die de populairste popgroep vormt. Men scoort ook internationaal met onder andere het nummer ‘Sunny Girl’. De band wordt in 1963 opgericht en blijkt een toekomstige superster in de gelederen te hebben: toetsenist Benny Andersson, die later furore maakt met die andere band Abba.
Hep Stars wordt in 1963 opgericht door Lennart "Lelle" Hegland en Christer "Krille" Petterson, die elkaar ontmoeten als ze dienen in de Zweedse luchtmacht. De popgroep boekt aanvankelijk weinig succes totdat toetsenist Benny Andersson bij de groep wordt gevraagd. Vanaf dat moment boekt Hep Stars succes. De op Amerikaanse en Britse leest geschoeide rock’n’roll van de groep slaat niet alleen in thuisland Zweden aan; met het nummer ‘Sunny Girl’ wordt bijvoorbeeld ook in Nederland en Duitsland gescoord.

Abba

Oude fans kunnen wat minder met het softere geluid, maar met de hit boort de groep een nog groter publiek aan. Hep Stars kan het momentum echter niet vasthouden; evenals The Beatles wil de groep een eigen film maken. De resultaten zijn desastreus en de film wordt niet eens uitgebracht. Slechte zakelijke beslissingen en interne strubbelingen doen de groep uiteindelijk de das om. Benny Andersson weet echter met zijn volgende groep Abba het succes van Hep Cats moeiteloos te evenaren.

Nummers van Hep Stars