Artiest

Dave Holland

  1. Artiestenchevron right
  2. Dave Holland
Dave Holland is een grote naam in de jazzwereld. Vanaf het moment dat de Engelse bassist zich in 1968 in de Verenigde Staten vestigde om zich bij Miles Davis te voegen, heeft hij steeds in het middelpunt van de belangstelling gestaan.
Dave Holland is een grote naam in de jazzwereld. Vanaf het moment dat de Engelse bassist zich in 1968 in de Verenigde Staten vestigde om bij Miles Davis te gaan spelen, heeft hij steeds in het middelpunt van de belangstelling gestaan. Met zijn flexibel baswerk en creatieve improvisatietalent als sideman en later als bandleider, werd hij in 1999 verkozen tot "Acoustic Bassist of the Year".

Kwintet

In de zomer van 1997 vormde Dave Holland zijn huidige band, een kwintet met saxofonist Chris Potter (die Steve Wilson verving), trombonist Robin Eubanks, vibrafonist Steve Nelson en drummer Billy Kilson. Hun eerste album Points of view werd enthousiast onthaald en was meteen ook goed voor een Grammy-nominatie. Sindsdien is de groep enkel maar gegroeid en de muziek op hun plaat Prime Directive klinkt veel complexer zonder dat de melodieuze kracht daaronder lijdt. Hoewel Hollands indrukwekkende composities duidelijk de basis vormen van het groepsgeluid, krijgen de andere muzikanten voldoende vrijheid om te improviseren.

Flamenco

De laatste jaren heeft Holland samengewerkt met de flamenco gitarist Pepe Habichuela. Ze hebben elkaar voor het eerst ontmoet in 2006 via Mario Pacheco, de eigenaar van een Spaans label. Sinds Miles' Sketches of Spain heeft Holland interesse getoond in de flamenco muziek. Op het North Sea Jazz Festival 2010 voert hij samen met Habichuela en orkest zijn flamencoproject uit.