Artiest

Eddie Palmieri

  1. Artiestenchevron right
  2. Eddie Palmieri
Palmieri is al ruim veertig jaar een van de meest invloedrijke latin-jazz pianisten van zijn generatie. In zijn stijl klinkt zijn voorliefde door van het werk van zijn pianohelden Thelonious Monk, Herbie Hancock en McCoy Tyner.

Krachtig

Salsapianist Eddie Palmieri noemde zichzelf ooit 'een gefrustreerde percussionist, die wraak neemt op de piano'. Helemaal ongelijk heeft hij daar niet in. Aan het begin van zijn carriere stelt een clubeigenaar hem, nadat hij de piano weer eens had gemold, voor de keuze: jij d'r uit of de hele band staat op straat. Het moge duidelijk zijn dat Palmieri een krachtige, percussieve manier van spelen heeft.

Prijzen

Deze coryfee van de latinmuziek, die in 1937 wordt geboren in Spanish Harlem (NY), heeft ondanks zijn percussieve aanpak inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid prijzen gewonnen. Naast de vijf Grammys, valt Palmieri ook de eer te beurt om samen met zijn band La Perfecta te worden opgenomen door de Smithsonian Institution, waardoor zijn muziek een plaatsje krijgt in de National Museum of American History. En dat is een eer die niet veel musici ten deel valt.

La Perfecta

De invloedrijke band La Perfecta wordt opgericht in 1961. De legendarisch groep, met een fluit en twee (soms zelfs drie) trombones in de frontline, trekt de aandacht van veel Amerikaanse jazzmusici, onder wie Herbie Mann. De afgelopen 20 jaar gaat Palmieri regelmatig op tournee met La Perfecta ll om zijn unieke sound onder de aandacht te brengen.