Artiest

Kalman Balogh & the Budapest Cybalom Orchestre

  1. Artiestenchevron right
  2. Kalman Balogh & the Budapest Cybalom Orchestre
Klmon Balogh is een musicus die naast een klassieke studie aan de Liszt Academie in Budapest zich al jaren bezighoudt met de traditionele muziek uit de Balkan met groepen als Téka, Méta en Muzsikás. Tegenwoordig heeft hij zijn Balkanhorizon nog verder uitgebreidt door muzikale relaties aan te gaan met de Zweedse groep Orient Express, de Nederlandse groepen Sultan en Ot Azoj en het Engelse Transglobal Underground.
Kalman is een musicus die naast een klassieke studie aan de Liszt Academie in Budapest zich al jaren bezighield met de traditionele muziek uit de Balkan met groepen als Taka, Mita en Muzsika. Tegenwoordig heeft hij zijn Balkanhorizon nog verder uitgebreid door muzikale relaties aan te gaan met de Zweedse groep Orient Express, de Nederlandse groepen Sultan en Ot Azoj en het Engelse Transglobal Underground.

Concertrecensie

(Womex 2008 - Sevilla door Mattie Poels)Het concert van de 2de Womex-avond in het intieme Teatro Lopo de Vega opende met cimbaal gigant Kalman Balogh. Op ontspannen wijze zat Kalman tijdens het concert achter zijn cimbaal en speelde de razendsnelle thema's unisono met trompet, de saxofoon en viool. Traditionele muziek werden afgewisseld met gipsy melodieen, doorspekt met virtuose solo's op trompet, saxofoon, viool en natuurlijk cimbaal. De muziek van Kalman Balogh is harmonisch vrij eenvoudig maar het is de snelheid van de nummers en virtuose solo's die het zitten op een stoel moeilijk maken...waarbij de baspartijen (wisselbas) het geheel nog eens stuwend ondersteunen. Het concert kreeg een heel andere wending toen er een zanger op het podium verscheen, een lied zong waarbij Kalman zijn cimbaal liet klinken als een 'kantele' (Finse variant) en voor een zeer subtiele begeleiding zorgde zodat de melodie alle ruimte kreeg en de gitarist zijn enige solo en eindelijk ook te horen was.Meer op : womex.radio6.nl/